2016. 03. 11. - 11:47

Figyelje az időjárás előrejelzést, ha nyári gumira váltana!

Figyelje az időjárás előrejelzést, ha nyári gumira váltana!

A tavaszi hetek beköszöntével azonnal felmerül a nyári gumi használatának szükségessége. Bár az áprilisi-májusi hónapokban gyakran annyira felkúszik a hőmérő higanyszála, mintha legalább nyár eleje lenne, de márciusban még igencsak előfordulhat hószállingózás. De akkor mégis mikor érdemes a cserén gondolkodni? Meddig nem ártunk a téli szettnek, és mikortól javasolt mindenképpen a nyári gumi?

Kérdésünkre a Gumiwebshop szakértője elmondta, hogy a márciusi hónapban megéri különösen figyelni az időjárás előrejelzést, és csak akkor dönteni a nyári gumi mellett, ha a hőmérséklet tartósan, éjszaka is hét fok fölé emelkedik.

Figyeljük az éjszakai hőmérsékletet is!

Mivel legtöbben a reggeli órákban indulunk útnak, így korántsem mindegy, hogy a gyakran 2-4 fokos hidegben megfelelő abronccsal van-e felszerelve a jármű. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy nem árt-e a nappali meleg a téli szettnek. Nem véletlen, hogy a téli gumi hideg aszfaltra van kitalálva, hiszen azon teljesít tökéletesen.

Tény az is, hogy huzamos ideig nem ajánlott melegben használni a téli szettet, ugyanis ez nagyobb fogyasztáshoz és rendkívül gyors kopáshoz vezet. Abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy a márciusi változékony időben még megéri maradni a téli szettnél, hiszen ki tudja, mit hoz a következő hidegfront. Néhány hét alatt biztosan nem károsodik a téli gumi, és segítségével sokat tehetünk a közlekedés biztonsága érdekében.

Tartósan hét fok felett nyári gumi!

Általánosítani azonban nem lehet, hiszen minden évben másként alakul az időjárás a tavasz első hónapján. Amit leginkább tehetünk, az nem más, mint az előrejelzések figyelemmel követése. Persze nem mindegy az sem, hogy rendszerint mikor használjuk az autót. Amennyiben csak napközben gurulunk az utakra, és délután négy-öt körül már ismét a garázsban tudjuk a járművet, úgy akár aktuális is lehet a nyári gumi felszereltetése, hiszen így elkerüljük a hideg reggeleket és a szintén hűvös estéket.

Nappal legalább 7-8 fokot mérhetünk, és jeges, havas útszakaszokra már biztosan nem kell ilyenkor számítanunk. A nyári gumi felületi kialakítása kifejezetten alkalmas a hét fok feletti hőmérséklet esetére. Nem véletlen, hogy nem célszerű az egészen más anyagösszetétellel és futófelülettel rendelkező téli abroncsot egész évben használni. Ez nem csak drága mulatság, de a biztonság is kárát látná neki.

Ellenőrizni sosincs korán!

Sokan elfelejtik, hogy nem elegendő pusztán előkapni a nyári gumi szettet, és felszerelni, de annak ellenőrzése is nagyon fontos. Ezt időjárástól függetlenül megtehetjük már a márciusi hetekben, hiszen ha bármi miatt nem felelne meg a felé támasztott követelményeknek, úgy még van idő egy új nyári gumi szett beszerzésére. A minimális profilmélységhez közeledvén nem érdemes a kopott gumival az utakra gurulni. Az ellenőrzéshez a gyártó által a gumi felületén elhelyezett kopásjelző nyújt segítséget, de a szemrevételezés is hasznos, mellyel a sérüléseket, kidudorodásokat, vagy a gumiba fúródott idegen tárgyakat vehetjük észre.

Ne feledje, a biztonságos közlekedés nem csak az odafigyelésen, a gépjármű általános állapotán és a szabályok betartásán múlik, hanem bizony az évszaknak megfelelő gumihasználaton is! Gondolkodjon előre, és a várható időjárás függvényében intézze el időben az aktuális gumicserét! Ezzel nem csak saját és szerettei biztonsága érdekében tehet sokat, de felelős autósként az utakon közlekedő autóstársak sértetlenségéért, valamint az anyagi károk elkerüléséért is.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.