2017. 02. 23. - 12:45

Charterjáratok már idén használhatják Kecskemétet

Charterjáratok már idén használhatják Kecskemétet

Nemcsak Budapesten, az ország délibb felén is le lehet majd szállni charter repülőkkel a közeljövőben – Kecskeméten már pilótaképzés- és átképzést is terveznek.

Nem mindennapi fejlesztésre készül a Bács-Kiskun megyei székhelyváros: akár már 2017-ben használhatják charterjáratok a kecskeméti repülőteret. Noha a reptér polgári célú hasznosításának teljes kiépítése még 10 évbe telhet, Kecskemét polgármestere szerint nagy hiba lenne nem élni a lehetőséggel.

A kecskeméti repülőbázis ilyen irányú fejlesztésére a kormány ebben az évben 2,69 milliárd forintot biztosít, s további 2,86 milliárdot 2018-ban – emellett bizonyos katonai funkciókat át kellene telepíteni, az összeget erre a célra is szánják, mondta el Szemereyné Pataki Klaudia a baon.hu-nak.

Kecskemétre charterjáratok is érkezhetnek már 2017-ben 

Kecskemétre charterjáratok is érkezhetnek már 2017-ben

Ahhoz, hogy a reptérpolgári és katonai felhasználása is megtörténjen, néhány katonai épületet a továbbiakban át kellene helyezni – ennek oka, hogy a polgári repülők és helikopterek nem üzemeltethetők felfegyverzett, katonai légi járművek szomszédságában.
Egy előkészítő tanulmány már született arról, miként lehetne véghezvinni az elkülönítést – a Honvédelmi Minisztérium ezt az önkormányzattal együtt megvizsgálta.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: úgy tervezik, hogy a polgári rész a reptér északi és északnyugati oldalán terülne el, így ugyanis a 445-ös útra egy bekötőút és egy felhajtó segítségével a repülőbázis és az autópálya között könnyű lenne a közlekedés – írta meg a baon.hu.

Ahhoz azonban, hogy az ezen a területen fekvő katonai zónát átköltöztessék, a NATO-val is egyeztetni kell, csak ezután lehet felépíteni a kiszolgáló épületeket – mondta el a városvezető, aki azt is hozzátette, még nem határozták el, hogy új futópálya is létesül-e, ugyanis nagy forgalom kell ahhoz, hogy a többmilliárdos beruházás megtérüljön. De a lehetősége megvan.

Ahhoz, hogy polgári üzemeltetése is legyen a repülőtérnek, szükség van polgári utasforgalmi terminálra ls teheráru raktárra, üzemanyag-tárolókra, a közműhálózat fejlesztésére és biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is fontos.

Hogy a finanszírozás hogyan valósuljon meg, arról Kecskemét még tárgyal a Honvédelmi Minisztérium HM EI Zrt. nevű cégével.

A fejlesztések egy részét Kecskemét város állná a gazdaságfejlesztési alapból – írta meg a baon.hu.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.