2017. 11. 12. - 12:11

Jinko Maxim, az okosnál is okosabb napelem

Jinko Maxim, az okosnál is okosabb napelem

Sokan terveznek napelemes rendszert telepíttetni a házunkra, hogy az elkövetkező évtizedekre megtakarítsák a villanyszámlát. A napelem nem terheli a környezetet, a villamos energia előállításához nincs szükség szén vagy kőolaj elégetésére, se atomerőműre. Maguk a napelemek is 98%-ban újrahasznosíthatók.

A hagyományos napelemeket már szinte mindenki ismeri. Azonban már itt is léteznek és egyre jobban terjednek is az “okos” megoldások, mint annyi más területén az életünknek.

Ma egy jó döntéshez feltétlenül érdemes számításba vennünk az “okos” alternatívákat is. Jó ha rendelkezünk némi ismerettel a teljesítményoptimalizálásról, ezen belül pedig a ma elérhető legfejlettebb megoldásról, a Jinko Maxim napelemről.

Mi is a különbség a hagyományos napelemek és optimalizált társaik között? Az, hogy az optimalizálás a napelemek sorba kapcsolásából adódó hátrányos hatásokat képes kiküszöbölni. Ugyanis ha a sorba kapcsolt napelemek közül az egyik rosszabbul működik mint a többi, akkor ez a leggyengébb láncszem az egész sor teljesítményét lerontja. A rosszabb működés oka lehet gyártási szórás, egyedi meghibásodás, árnyék, szennyeződés, vagy akár hőmérsékletkülönbség is a panelek között.

Arra a kérdésre, hogy jó-e nekünk a hagyományos napelem, vagy okos rendszerre van-e szükségünk, viszonylag egyszerű a válasz. Ha a napelemek helye ideális, azaz egyfelé néznek, semmilyen árnyék nem éri őket, nem koszolódnak, akkor megfelelhet a hagyományos napelem. Ebben az esetben a napelemek működésében a különbséget a gyártási szórás jelentheti, ami az alapos válogatás miatt nem nagy. Ilyen esetben egy optimalizált rendszer 1-3%-kal tudna nagyobb hozamot hozni a hagyományos napelemekhez képest, ami nem biztos, hogy indokolja az árkülönbség megfizetését.

Amikor azonban a telepítés körülményei nem ideálisak, indokolt a teljesítményoptimalizált technológia használata. Ha a napelemek nem egy irányba néznek, vagy ha akár a legkisebb árnyék is vetül valamelyik napelemre, akkor az optimalizált napelemes rendszer 10-30% többlethozamot képes biztosítani a hagyományos rendszerekhez képest, ami már kicsit sem elhanyagolható!


Az okos napelemek optimalizálják az eltérő irányú paneleket
Az okos napelemek optimalizálják az eltérő irányú paneleket

A Jinko Maxim abban különbözik az első generációs okos napelemektől, hogy míg az összes többi moduloptimalizáló elektronikája a napelem kimenetére csatlakozik, addig a Maxim chipbe integrált megoldását beépítik a napelembe. A moduloptimalizáló elektronikák a napelemen belül semmilyen hatással nem bírnak, míg a Maxim chipek a napelemen belül jól elkülöníthető három egységet, a három cellasort külön kezelik. Ezáltal számos utolérhetetlen pozitívuma van a Maximnak a többi moduloptimalizálóval, de még a hagyományos napelemekkel szemben is:

  • mindenkor az elérhető legnagyobb hozamot képes biztosítani
  • a chipek robosztusságuk és egyszerűségük révén megbízhatóbbak, a hagyományos napelemekkel azonos megbízhatóságot nyújtanak
  • kizárják a felforrósodó cellák (hot-spot) jelenségét, ami a napelemeknek hosszabb élettartamot, lassabb öregedést biztosít
  • jövőbiztos, bővíthető megoldás, mivel a rendszer szélesebb határok között képes integrálni a jövőben majd kapható -a maiaknál nagyobb kapacitású- napelemeket is
  • napelemenként 3 munkapontot kezel
  • olyan árnyékos vagy nagyon tagolt tetőre is lehet telepíteni, ahova hagyományos napelemet nem érdemes

A Maxim technológiáról bővebb információk a www.smartnapelem.hu oldalon találhatók.

Tiszta Energiák a Földért és az Emberért

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.