2018. 03. 05. - 10:40

A vegetáriánus és a mediterrán étrend egyformán jó a szívnek

A vegetáriánus és a mediterrán étrend egyformán jó a szívnek

Azonos mértékben óvja a szívet a vegetáriánus étrend, amely tojást és tejterméket tartalmaz, valamint a mediterrán étkezési szokások – állítja egy új tanulmány.

 

Egyformán jót teszünk a szívünknek, ha vegetáriánus, illetve ha mediterrán étrendet követünk. Ez a kettő ugyanis egyenlő mértékben védi a szívet egy új tanulmány szerint.

A kutatás 107 egészséges, de túlsúlyos emberrel végzett vizsgálatot, 18-75 éves korig, akik vagy alacsony kalóriás vegetáriánus étrendet követtek – amely magába foglalta a tejtermékek és a tojás fogyasztását -, vagy szintén alacsony kalóriás mediterrán étkezést, 3 hónapon át.

A gyümölcs és az egészséges ételek mindkét étrend részei

A gyümölcs és az egészséges ételek mindkét étrend részei

A mediterrán étrendnek a baromfi, hal és kevés vörös hús is része volt, ahogyan a gyümölcsök, zöldségek, bab és a teljes kiőrlésű gabona is. Három hónap után a résztvevők megcserélték a diétájukat – a legtöbbjük mindkettőt tartani tudta.

Mindkét étrend azt eredményezte, hogy az alanyok körülbelül 1,3 kiló testzsírt és 1,8 kiló súlyt veszítettek. A testtömeg-indexük (BMI) is azonos mértékben csökkent, amely a becsült testzsír a magasság és a súly alapján.

Két figyelemreméltó különbség azonban volt az étrendek között. A vegetáriánus étrend jóval hatékonyabb volt a „rossz” koleszterin csökkentésében, míg a mediterrán étrend nagyobb csökkenésekhez vezetett a trigliceridek terén, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

A Circulation szaklapban közölt tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az alacsony kalóriás lakto-ovo-vegetáriánus diéta segíthet a betegeknek csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázatot, ugyanúgy, ahogyan a mediterrán.

A mediterrán és a vegetáriánus étrend egyformán jót tesz a szívnek

A mediterrán és a vegetáriánus étrend egyformán jót tesz a szívnek

Dr. Francesco Sofi, a tanulmány vezető szerzője, aki az olaszországi Careggi Egyetem és a Firenzei Egyetem klinikai táplálkozási szakértője, kiemelte: az embereknek több mint egy jó választási lehetőségük van a szívre nézve egészséges étrendek terén.

A két étkezési módszer több szempontból hasonló, ez azt is megmagyarázza, miért hatékonyak azonos mértékben a szívbetegség esélyének csökkentésében – kommentálta a tanulmányt Cheryl Anderson, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem megelőzéstudományi professzora.

Érdemes megemlíteni, hogy mindkét étrend nagymértékben tartalmaz gyümölcsöket és zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és diót.

Változatosságra koncentrál, a tápanyag-értékre, valamint az étel megfelelő mennyiségére és limitálja a telített zsírokból származó energiabevitelt.

Kapcsolódó cikk:

Az este a legnehezebb a diéta tekintetében

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje?

 

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.