2018. 03. 14. - 10:40

Gének határozzák meg az ember empátia szintjét?

Gének határozzák meg az ember empátia szintjét?

Kutatók nemcsak arra jöttek rá, hogy az empátia szintünkben szerepük van a géneknek, hanem arra is, hogy a nők általánosságban empatikusabbak, mint a férfiak.

Nemcsak a neveltetés és a megszerzett tapasztalatok, hanem a gének is szerepet játszanak abban, mennyire empatikus valaki.

Egy új tanulmány, amelyet a Cambridge-i Egyetem PhD hallgatója, Varun Warrier vezetett, felhívta a figyelmet arra, hogy ahogy idősödünk, nem csupán neveltetésünk vagy a tapasztalataink határozzák meg empátiánkat, hanem a génjeink is. Az indiaiakból álló kutatócsoport rámutatott, hogy a nők általánosságban jóval empatikusabbak a férfiaknál.

Ugyanakkor, a különbség nem a DNS-nek köszönhető – mivel azokban a génekben, amelyek hozzájárulhatnak az empátiához, nem találtak különbséget nők és férfiak között.

A nők empatikusabbak, mint a férfiak - a gének is hozzájárulnak az empátiához

A nők empatikusabbak, mint a férfiak - a gének is hozzájárulnak az empátiához

A Translational Psychiatry szaklapban megjelentetett kutatás egy korábbi tanulmányra épül, amely azt támasztotta alá, hogy a nők empatikusabbak a férfiaknál.

„Ez egy igen fontos lépés annak megértésében, hogy a gének kicsi, ám lényeges szerepet játszanak az empátiában. Ám azt is meg kell jegyezni, hogy az egyéni különbségek csupán egytizede köszönhető a géneknek a populációban. Vagyis fontos megérteni, hogy nem genetikus tényezők felelnek a további 90 százalékért” – fejtette ki Varun Warrier.

A kutatásból az is kiderült, hogy az autista emberek alacsonyabb pontszámot érnek el az empátia kérdőív kitöltése során,s ennek oka az, hogy ők különösen küzdenek a kognitív empátiával, még ha érzelmi empátiájuk sértetlen is.

A tanulmány ezenkívül rámutatott, hogy az empátia nemi különbségei olyan, nem genetikus biológiai tényezők eredménye is lehet, mint a prenatális hormonok hatásai és a szocializáció.

Azok a genetikai variánsok pedig, melyek az alacsonyabb empátiaszinttel hozhatók kapcsolatban, összefüggésben állnak az autizmus magasabb kockázatával is.

Kapcsolódó cikk:

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

Az, ahol élsz, hat a szívedre

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.