2018. 03. 28. - 10:00

Depressziós lesz, aki felfüggeszti az edzést?

Depressziós lesz, aki felfüggeszti az edzést?

Ha abbahagyjuk a testmozgást, miután ez hosszabb ideje szokásunk volt, sokkal nagyobb a depressziós tünetek jelentkezésének esélye – ez főleg a nőkre igaz.

Amennyiben valaki naponta edz, a leállás komoly problémával járhat a számára: egy új tanulmány megállapította, hogy a testmozgás abbahagyása esetén nőhet a depressziós tünetek valószínűsége.
 
„Sok bizonyíték van már arra, hogy a gyakori testmozgás csökkenti a depressziót, kezeli a tüneteket – mondta Julie Morgan, a tanulmány társszerzője, az Adelaide egyetem munkatársa. – Kevesebb kutatás áll azonban rendelkezésünkre azt illetően, mi történik a depressziós tünetekkel, ha az edzést abbahagyjuk.”
 
 
Különösen a nők éreznek depressziót, ha leállnak a testmozgással
Különösen a nők éreznek depressziót, ha leállnak a testmozgással
 
Morgan hozzátette: a fizikai és mentális egészséghez nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. A tanulmányhoz, melyet a Journal of Affective Disorders szaklapban közöltek, a kutatók 152 felnőttet vizsgáltak, akik a testmozgást felfüggesztették.
 
Mindegyikük legalább 30 perces mozgást végzett heti háromszor, minimum 3 hónapja.
 
„Egyes esetekben e mozgásmennyiség elhagyása mindössze három nap után magával hozta a depressziós tünetek jelentkezését – mondta Bernard Baune, társszerző, szintén az Adelaide Egyetemről. – Más tanulmányok pedig azt mutatták, hogy a depresszív tünetek nőttek az első vagy első két hét után, ami igen hamar történt meg a mozgás felfüggesztése után.”
 
A kutatók megjegyezték, hogy a tünetek jóval jelentősebbek voltak a nőknél, mint a férfiaknál.
 
„Lényeges, hogy az emberek megértsék a mozgás lehetséges hatását mentális jólétükre, amikor úgy döntenek, hirtelen leállnak az edzéssel” – emelte ki Baune.
 
Egy korábbi tanulmány, melyet az American Journal of Psychiatry közölt, rámutatott: az ember minden életkorban igen sokat profitálhat mentális egészségét illetően még kis mennyiségű mozgás hatására is.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.