2018. 03. 26. - 10:40

Komoly egészségügyi előnyei vannak a naplóírásnak?

Komoly egészségügyi előnyei vannak a naplóírásnak?

Ha leírjuk, ami történt velünk, javíthatjuk a jövőbeni teljesítményönket és a stressz hormon szintjét is csökkentjük.

Sokat segít, ha jobban belegondolunk a múltba és leírjuk, amit átéltünk. Egy új tanulmány szerint ha írásban kiadjuk magunkból a történteket, javítjuk a szervezet stresszre adott reakcióját és növeljük a jövőben a teljesítményünket – akár egy soron levő feladat kapcsán is.
 
Csökkentjük ugyanis a kortizol stressz hormon szintjét.
 
A technika igen hasznos lehet abban, hogy teljesítményünket számos területen javítsuk, beleértve a terápiát, a tanulást és a sportot is – vélik a kutatók. „Tanulmányuk azt sugallja, hogy egy jövőbeni stresszes szituációban segíthet, ha a múltban velünk történt dolgokat leírtuk – a szervezet stressz szintje ennek hatására nagyjából ugyanolyan lesz, mint akit semmiféle stressz nem ért – mondta el Brynne DiMenichi, társ-szerző, a Newark-i Rutgers Egyetem kutatója.
 
A Frontiers in Behavioral Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányhoz a kutatók a múltban történt, nem túl fényes esetek leírásának hatását tesztelték, a közeljövőben ellátandó feladatokkal összefüggésben, két önkéntes csoportnál.
 
Stresszt csökkent a naplóírás - azaz a negatív események leírása
Stresszt csökkent a naplóírás - azaz a negatív események leírása
 
Az egyik csoportot arra kérték, hogy a múltbeli kellemetlen emlékükről írjanak, míg a másiknak csak olyasmiről kellett írni, aminek nem volt köze hozzájuk.
 
A kutatók a kortizolszintet a nyálból állapították meg, ez árulkodott arról, mennyire voltak stresszesek az emberek mindkét csoportban.
 
A stresszszinteket már a tanulmány kezdetén összehasonlították.
 
Az írást követően az önkénteseket egy új, stresszes feladat végzésére kérték meg – s továbbra is vizsgálták kortizol szintjüket. Azoknak, akik naplót írtak, alacsonyabb volt a kortizol-szintjük, mint a kontrollcsoportnak, s ez segítette őket az új feladatban.
 
A kutatók azt is észrevették, hogy az önkéntesek, akik a múltbeli élményeikről írtak, óvatosabb döntéseket hoztak az új feladat végzése közben – s összességében jobban teljesítettek, mint a kontrollcsoport.
 
DiMenichi elmondta: kiderült, hogy ha jobban átgondoljuk és leírjuk a múltban velünk történt dolgot, pszichológiailag és kognitív szempontból is felkészítjük magunkat az új kihívásokra.
 
B.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.