2018. 04. 08. - 07:00

Felhőbe küldené az agyunkat a mesterséges intelligencia

Felhőbe küldené az agyunkat a mesterséges intelligencia

Hihetetlen előrelépést ért el egy startup kezdeményezés: célja, hogy lehetővé váljon az emberi agy felküldése a felhő rendszerbe – ám a módszer még korántsem tökéletes.

Meghökkentő kezdeményezéssel állt elő egy amerikai startup: új módszeren dolgozik annak érdekében, hogy a jelentkezők agyát feltölthesse a felhő rendszerbe, egy ún. vitrifikáción keresztül, melyet nyulakon már teszteltek.
 
Az úttörő technika igen meglepő, de ígéretesnek tűnik. Ugyanakkor, az egyetlen és cseppet sem mellékes probléma a módszerrel jelenleg az, hogy 100 százalékban halálos.
 
A Nectome nevű, 2016-ban mesterséges intelligencia-kutatók által alapított cég azonban abban bízik, hamarosan képes lesz olyan eljárással előállni, amely eladható az érdeklődőknek és megfelelő lesz az agy megőrzésére. A módszer neve aldehid stabilizált krioprezerváció, melynek kereskedelmi alkalmazását a nem túl távoli jövőben el szeretnék érni.
 
Hamarosan az emberi agy is felküldhető lesz a felhő rendszerbe?
Hamarosan az emberi agy is felküldhető lesz a felhő rendszerbe?
 
Az eljárás következtében az agyat „vitrifikálják” – ezt a megfogalmazást a cég találta ki -, lényegében üvegszerűvé alakítják. A jelek szerint mindez elég meggyőzőnek tűnt ahhoz, hogy két díjat is elnyerjen az Agy Megőrzése Alapítványtól. A kísérletek eredményeképpen ugyanis egy nyúl és egy disznó agyát is sikerült megőrizni, az előbbiét 2016-ban, az utóbbiét 2018-ban.
 
A Nectome összeállt az Y Combinator nevű startuppal, s a szervezeti vezérigazgató, Sam Altman egyike annak a 25 embernek, aki kifizetett 10 ezer dollárt, hogy feltegyék a várólistára.
 
„Feltételezem, hogy az agyam fel lesz töltve a felhőbe” – nyugtázta döntését Sam Altman, a MIT Technology Reviewnek.
 
Ennek azonban van egy igen nagy hátránya. Ahhoz, hogy a folyamat megőrizze az agyat, azt megfelelően feltöltsék és újraéledhessen, át kell esni a halál állapotán. Precízebben fogalmazva, ez kell hogy legyen a halál oka: a jelentkező agyába áramló vér helyére balzsamozó vegyszerek kerülnek, melyek megőrzik a neuronális szerkezetet – még ha ezzel megölik is a pácienst.
 
A Nectome úgy gondolja, szolgáltatásuk számos amerikai államban legális – hiszen törvényes eutanázia-szabályokkal rendelkeznek, beleértve Kaliforniát is, ahol a „kegyes halál” 2 éve engedélyezett.
 
Ugyanakkor a szolgáltatást valószínűleg nem alkalmazzák majd 2021-ig.
 
A Nectome másik hátránya, hogy a legtöbb krioprezerváló vállalkozásnál a cégnek semmilyen konkrét módja nincs az agy újbóli feltöltésére vagy felélesztésére, amelyeket tárolnak. Ún. „biológiai neurális hálózat” 2024-re várható, a weboldaluk szerint.
 
Vagyis, nincs semmilyen módszer, amely lehetővé tenné az agy számára, hogy kapcsolatba lépjen a külső világgal.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.