2022. 01. 13. - 10:20

Bejövő hívásnál más színű mandzsetta? - Újszerű szöveteket hoz a technológia

Bejövő hívásnál más színű mandzsetta? - Újszerű szöveteket hoz a technológia

Hogyan tör be a technológia a divatiparba? Miként alkalmazzák a márkák és a dizájnerek a friss eszközöket, módszereket? Az újszerű szövetek megjelenése az egyik legújabb meglepetés.

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia alkalmazása egyre inkább betör a különféle iparágakba, s aki nem használja, előbb-utóbb lemarad.
 
A technológiai újítások a divatiparban is megjelentek. Mint arról előző cikkünkben beszámoltunk, a trendek között első a mesterséges intelligencia alkalmazása.
 
A második azonban kétségtelenül az újszerű szövetek megjelenése, melyek vitathatatlanul a divat jövőjét jelentik.
 
Ezek adják egy másik módját annak, hogy a divattervezők kiemelkedjenek és vonzó, fenntartható megoldásokkal álljanak elő.
 
Manapság minden tény arra utal, hogy az ökobőr nem túl fenntartható megoldás. Egyes induló vállalkozások, mint például a Modern Meadow, úgy küzdenek ez ellen, hogy laboratóriumban termesztett bőrt készítenek – az állatok károsítása nélkül.
 
Technológia - A jövőben színváltó anyagok jelenhetnek meg
Technológia - A jövőben színváltó anyagok jelenhetnek meg
 
Hasonlóképpen, olyan cégek, mint a Bolt Threads és az EntoGenetics szupererős pók selymet fejlesztenek.
 
A színeket megváltoztató nyomtatott objektumok legújabb megoldásai közé tartozik a Massachusetts-i Technológiai Inézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) kutatói által létrehozott ColorFab 3D rendszer. A technológia „fotokróm tintákkal” nyomtat 3D-s objektumokat, melyek bizonyos hullámhosszú UV-fény hatására megváltoztatják a színüket.
 
Egyik első termékük egy gyűrű volt, amely számos testreszabható színre programozható.
 
Mi több, a Google rajongói hamarosan akár a digitális technológiai óriás készítette ruhákat is viselhetnek. A Google ATAP (Advanced Technology and Projects) laborjából származó Project Jacquard vezetőszálak gyűjteménye, melyek alkalmasak érintésre érzékeny textíliák, például ruházat, terítők, szőnyegek vagy bármely más textília szövéséhez.
 
A Project Jacquard mögött álló csapat a színváltást is lehetővé teszi, az Ebb technológia segítségével. Utóbbi színváltoztató szövettechnológia, amely egy nap már úgy is lesz programozhatóvá válik, hogy megváltoztassa hangulatunkat vagy környezetünket.
 
Az Ebb-anyagok számos olyan tevékenységben is segíthetnek, amelyeket jelenleg telefonunkon végzünk, színjelek használatával. Például, ha bejövő hívást kapunk, módosul a mandzsetta színe.
 
Mindezek rávilágítanak arra, hogy az újszerű szövetek szó szerint átalakítják a mindennapokban viselt ruhadarabokat.
 
Érdemes figyelni a világ butikjaiban felbukkanó újszerű anyagokat, mert úgy tűnik, nem lassul ez a technológiai trend.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.