2021. 11. 16. - 11:45

Új szöveteket hozhat a technológia

Új szöveteket hozhat a technológia

A fenntartható megoldások immár minden területen előnyt élveznek. Az új szövetek például vitathatatlanul a divat jövőjét jelentik.

Mivel napjainkban szinte minden területen a fenntarthatóság a cél, az ilyen megoldásokkal a tervezők kiemelkedhetnek a tömegből. Ami a divatot illeti, az új szövetek jelentik a megfelelő utat.
 
Mostanáig minden arra utal, hogy az ökobőr nem túl fenntartható megoldás.
 
Az olyan startup-ok, azaz induló vállalkozások azonban, mint például a Modern Meadow, úgy küzdenek ez ellen, hogy laboratóriumban termesztett bőrt készítenek, s a folyamatban állatok egyáltalán nem vesznek részt. szintechnologia_1
 
Hasonlóképpen, a Bolt Threads és az EntoGenetics szupererős pókselyemmel rukkoltak elő.
 
Ez azonban még nem minden. Léteznek színváltoztató nyomtatott objektumok is – a legújabb ilyen fejlesztés a Massachusetts–i Technológiai Intézet (MIT) kutatói által létrehozott ColorFab 3D rendszer.
 
A technológia „fotokróm tintákkal” nyomtat 3D-s objektumokat, amelyek bizonyos hullámhosszú UV-fény hatására megváltoztatják a színüket.
 
Az egyik első termékük egy gyűrű volt, mely számos testreszabható színre programozható.
 
A Google rajongói hamarosan akár viselhetik is a digitális technológiai óriás által készített ruhákat.
 
A Jacquard projekt a Google ATAP (Advanced Technology and Projects, azaz fejlett technológiák és projektek) laborjából származik. Vezetőszálak gyűjteménye, érintésre érzékeny textíliák szövéséhez - például ruházathoz, terítőkhöz, szőnyegekhez vagy bármi máshoz.
 
A Jacquard projekt mögött álló csapat a színváltást is lehetővé teszi az EBB segítségével - utóbbi egy színváltoztató szövettechnológia, mely a jövőben várhatóan úgy lesz programozható, hogy megváltoztassa hangulatunkat vagy környezetünket.
 
Az EBB-anyagok számos olyan tevékenységben is segíthetnek, amelyeket jelenleg a telefonunkon végzünk, színjelek használatával. Például, ha bejövő hívást kapunk, változik a mandzsettánk színe.
 
Mindez rávilágítanak arra, hogy az újszerű szövetek szó szerint átalakítják majd a nap mint nap viselt ruhadarabokat.
 
Érdemes figyelni a világ butikjaiban felbukkanó újszerű anyagokra, mert úgy tűnik, ez a technológiai trend nem lassul, sőt.
 
Fotó: modernmeadow.com
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.