2022. 11. 22. - 09:00

A szájbetegségek csaknem a világ népességének felét sújtják

A szájbetegségek csaknem a világ népességének felét sújtják

Rohadó fogak, duzzadt íny és szájrák: a világ lakosságának csaknem fele szenved szájbetegségben – közölte a napokban az Egészségügyi Világszervezet.

Megdöbbentő mennyiségű embert érintenek a szájbetegségek, a rohadó fogak, a duzzadt íny, a szájrák: a világ lakosságának csaknem fele szenved ezektől.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentése a közelmúltban rávilágított a száj-egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben tapasztalható szembetűnő egyenlőtlenségekre - mondván, hogy ez súlyosan érintette a legkiszolgáltatottabb és leghátrányosabb helyzetű lakosságot.
 
„Számos szájbetegség megelőzhető és kezelhető költséghatékony intézkedésekkel” hívta fel a figyelmet Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. Hozzátette: ennek ellenére a szájhigiéniát régóta figyelmen kívül hagyták a globális egészségügyben.
 
Az ENSZ egészségügyi ügynöksége megállapította, hogy a világ népességének 45 százaléka, azaz körülbelül 3,5 milliárd ember küzd fogszuvasodással, ínybetegséggel és egyéb szájbetegségekkel.
 
A jelentés az első átfogó kép a helyzetről 194 országra vonatkozóan. Arra is rámutatott, hogy a globális esetek egymilliárddal nőttek az elmúlt 30 évben. 
 
A szájbetegségek csaknem a világ népességének felét sújtják
A szájbetegségek csaknem a világ népességének felét sújtják
 
A WHO szerint ez egyértelmű jele annak, hogy sok ember egyszerűen nem fér hozzá a szájbetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.
 
A leggyakoribb betegségek a fogszuvasodás, a súlyos ínybetegség, a fogvesztés és a szájrák. A kezeletlen fogszuvasodás a  legsűrűbben előforduló állapot, amely mintegy 2,5 milliárd embert érint világszerte.
 
A súlyos fogínybetegségtől – ami a fogak teljes elvesztésének egyik fő oka -, a becslések szerint körülbelül 1 milliárd ember szenvedhet.
 
A WHO szerint évente nagyjából 380 ezer új szájrákos esetet diagnosztizálnak.
 
Az egyenlőtlenségek kirívóak
 
A jelentés kiemelte: a szájbetegségben szenvedők háromnegyede alacsony és közepes jövedelmű országokban él.
 
Ráadásul, minden országban az alacsony jövedelműek, a fogyatékkal élők, az egyedül vagy gondozóotthonban élő idősek, a távoli és vidéki közösségekben élők vagy a kisebbségi csoportok a leginkább érintettek a szájüregi betegségek tekintetében.
 
A minták ugyanazok, mint amit más, nem fertőző betegségek, például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség esetében lehet látni - állítja a WHO.
 
Hasonlóak a kockázati tényezők is: a magas cukorbevitel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megteszi a hatását.
 
A WHO-jelentés rávilágított a megfelelő száj-egészségügyi szolgáltatások biztosításának akadályaira, beleértve a fogorvosi látogatásokat is, amelyek gyakran sokba kerülnek.
 
Mindez „katasztrófális költségekhez és jelentős pénzügyi terhekhez vezethet a családok és közösségek számára" – jegyezte meg
a szervezet.
 
Ugyanakkor, a magasan képzett, szakosodott szolgáltatókra és a csúcstechnológiás berendezésekre támaszkodás sokak számára teszi elérhetetlenné ezeket a szolgáltatásokat.
 
A nem megfelelő tájékoztatás és felügyelet is azzal jár, hogy sok ember túl sokáig vár, mielőtt kezelést kérne vagy kapna.
 
A WHO javaslatok hosszú listáját terjesztette elő a probléma megoldására - többek között arra szólította fel az országokat, hogy vonják be a szájegészségügyi szolgáltatásokat az elsődleges egészségügyi rendszerükbe.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.