2022. 10. 25. - 10:05

Alzheimer-kór is lehet az ínybetegségből

Alzheimer-kór is lehet az ínybetegségből

Nem újdonság, hogy az íny, a fogak állapota összefügg az általános egészséggel. Számos betegség származhat az ínyproblémákból – köztük az Alzheimer-kór is.

Ha fenn szeretnénk tartani általános egészségünket, rendkívül fontos a száj, a fogak, az íny megfelelő gondozása. Az ínybetegség számos egészségügyi állapottal hozható összefüggésbe.
 
Cikkünk előző részeiben a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegség, a rák ínybetegséghez kapcsolódásáról esett szó. Az Alzheimer-kór is ide sorolható azonban.
 
Alzheimer-kór és ínybetegség
 
Számos nagy tanulmány és metaanalízis ért egyet abban, hogy a mérsékelt vagy súlyos ínybetegség jelentős mértékben összefügg a demenciával.
 
Alzheimer-kór is lehet az ínybetegségből
Alzheimer-kór is lehet az ínybetegségből
 
Egy tanulmány például kimutatta, hogy a 10 évig vagy annál tovább krónikus fogínybetegségben szenvedőknél 70 százalékkal nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója, mint azoknál, akiknél nincs ínyprobléma.
 
A kutatások összefüggést találtak az ínybetegség és a kognitív képességek hatszoros csökkenése között is.
 
A szakemberek kezdetben úgy vélték, a baktériumok közvetlenül felelősek ezért a kapcsolatért. A krónikus ínybetegségnél gyakran jelenvelő P. gingivalis baktériumot azonosítottak ugyanis az Alzheimer-kórban elhunyt emberek agyában.
 
Toxikus bakteriális enzimeket, úgynevezett gingipainokat is felfedeztek, melyekről úgy gondolják, rontják az ínybetegséget - azáltal, hogy megakadályozzák az immunválasz leállását, meghosszabbítva a gyulladást.
 
Nem biztos azonban, hogy az agyban lévő baktériumok, egy módosult immunválasz vagy más tényezők – például a szisztémás gyulladás okozta károsodás – magyarázzák az összefüggést.
 
A száj egészségének gondozása azonban mindenképp egyik módja lehet az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésének.
 
A cikket folytatjuk. 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.