2023. 02. 28. - 09:45

Belső fül-betegséghez köthető a rossz szájhigiénia

Belső fül-betegséghez köthető a rossz szájhigiénia

A rossz szájhigiénia összefüggésbe hozható a Meniere-kór magasabb kockázatával, mely a belső fül megbetegedése – állapította meg egy új tanulmány.

A Meniere-kór a belső fül megbetegedése, amely a hallási és egyensúlyi képességeinkre is kihat. A tünetek rohamszerűen, egyik pillanatról a másikra jelentkeznek – ezek között azonban napok, hónapok vagy akár évek is eltelhetnek.
 
A kutatók legújabb felfedezése szerint a rossz szájhigiénia kapcsolódik a Meniere-betegség magasabb kockázatához. A Journal of Personalized Medicine szaklapban megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy az növelheti a kór előfordulását.
 
A szájhigiénia és a Meniere-kór közötti összefüggést Jung-Hyun Park, a dél-koreai, szöuli Mokdong kórház munkatársa és kollégái vizsgálták. 
 
Belső fül-betegséghez köthető a rossz szájhigiénia
Belső fül-betegséghez köthető a rossz szájhigiénia
 
A résztvevők adatai a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat Nemzeti Egészségbiztosítási Adatbázisából származtak. Az elemzés 2,24 millió felnőttet foglalt magába, akik a fogorvosok szájhigiénés szűrésén 2003-ban vettek részt - átlagosan 16,7 évig követték az egészségüket nyomon.
 
Kiderült: a résztvevők 5,0 százalékánál kialakult a Meniere-kór. Jelentős összefüggéseket figyeltek meg a kutatók a rossz száj-egészségügyi állapot és a hiányzó fogak megnövekedett száma között, ami a Meniere-betegség fokozott kockázatával járt együtt.
 
Fordított összefüggést tapasztaltak ugyanakkor a jobb szájhigiénés viselkedés és a Meniere-betegség előfordulása között. Egy alcsoport-elemzés kimutatta, hogy a parodontitis erősebben társult a Meniere-betegséggel a fiatalabb-, illetve az alacsony testtömeg-indexű alcsoportokban.
 
„A tanulmány fő megállapításai, hogy a parodontitis és a fokozott fogvesztés összefüggésben áll a Meniere-kór előfordulásának fokozott rizikójával. Alcsoport-elemzésünk eredményei azt sugallták, hogy bár a Meniere-kór és a parodontitis kevésbé gyakori fiatal és nem elhízott egyéneknél, a parodontitis-hez kapcsolódó szisztémás gyulladás jelentősen befolyásolhatja a Meniere-kór kialakulását fiatalabb és alacsony testtömeg-indexű emberek esetében”– mutattak rá a szerzők.
 
L.A.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.