2023. 02. 21. - 10:35

Fogak - A hozzáadott cukor már csecsemőkorban gondot okoz

Fogak - A hozzáadott cukor már csecsemőkorban gondot okoz

Komoly kockázati tényező a cukorfogyasztás és a szoptatás korai abbahagyása a csecsemőkori fogszuvasodásra nézve – állapította meg egy új tanulmány.

A cukorfogyasztás és a szoptatás korai megszakítása a csecsemőkori fogszuvasodás kockázati tényezője – állapították meg a kutatók.
 
Egy, 800 gyermek bevonásával készült tanulmány kimutatta: ha cukrot iktatnak a gyermekek étrendjébe, illetve az anya korán abbahagyja a szoptatást, ezek fő tényezőnek számítanak a fogszuvasodás megjelenésében 2 éves korra.
 
Az eredményekről a Community Dentistry and Oral Epidemiology folyóirat számolt be.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kisbaba életének első 6 hónapjában a kizárólagos szoptatást javasolja. Ezt követi a szilárd táplálék, valamint a folyamatos, igény szerinti szoptatás 2 éves korig vagy annál tovább. A szervezete ajánlása azt is tartalmazza, hogy a csecsemőknek 2 éves koruk előtt ne adjon a szülő cukrot.
 
A tanulmány egy tematikus projekt része volt, amely a brazíliai, Acre állambeli Cruzeiro do Sul-ban 2015-16 között született gyermekeket követte nyomon.
 
„Egyes korábbi tanulmányok összefüggésre mutattak rá az elhúzódó - 12 hónapig vagy hosszabb ideig tartó - szoptatás és a fogszuvasodás előfordulása között, de nem vették megfelelően figyelembe a korai hozzáadott cukorfogyasztás szerepét ezeknél a gyerekeknél. Kutatásunk megállapította a fogszuvasodás megnövekedett kockázatát a meghosszabbított szoptatás és a cukorfogyasztás kontextusában – mondta Marly Augusto Cardoso, a projekt vezető kutatója, a São Paulo-i Egyetem Közegészségügyi Karának (FSP-USP) professzora. 
 
Fogak - A hozzáadott cukor már csecsemőkorban gondot okoz
Fogak - A hozzáadott cukor már csecsemőkorban gondot okoz
 
„Az eredmények alátámasztják a korábbi kutatási eredményeket a cukor fogszuvasodás kialakulásában betöltött szerepére vonatkozóan. Az anyatej-laktóz önmagában nem okoz problémát. De gyakorlatilag az összes, vizsgálatunkban megkérdezett gyermeket korán cukorral kínálták” – mondta Jenny Abanto, a cikk első szerzője.
 
A 800 nyomon követett gyermek 22,8 százalékánál találtak fogszuvasodást. Elszigetelve ez az arány azt jelenti, hogy a 24 hónapnál tovább szoptatott gyermekeknél nagyobb kockázat mutatkozott, mint a 12 hónapig vagy rövidebb ideig szoptatottaknál. A fogszuvasodás előfordulása azonban az előbbi csoportban a cukorfogyasztás csökkenésével párhuzamosan mérséklődött.
 
„Megfigyeltük, hogy a 24 hónapos szoptatás csökkentette az ultra-feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, ami védelmet jelent a fogszuvasodás ellen” – jegyezte meg Cardoso.
 
Az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos információk azokból az interjúkból származnak, melyekben anyák vagy gondozók leírták, mit ettek a babák az elmúlt 24 órában. Feljegyezték a különféle ételekhez és italokhoz – például teához, gyümölcslevekhez, tejhez és paprikához – hozzáadott cukor mennyiségét is.
 
Csak a kisgyermekek 2,8 százaléka nem fogyasztott soha cukrot a második születésnapja előtt, 66,7 százalékuk napi ötnél többször hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert evett. Csupán 7,6 százalékuk nem fogyasztott hozzáadott cukrot élete első évében.
 
A fogszuvasodás gyakorisága a háztartás jövedelmétől, iskolai végzettségétől és az anya vagy gondozója bőrszínétől függően
változott. Az alacsony jövedelmű családokban és alacsonyabb iskolai végzettségű fekete nők gyermekeinél volt a legmagasabb.
 
A nagy mennyiségű cukorfogyasztás a fogszuvasodást okozó biofilm, úgynevezett bakteriális plakk kialakulását eredményezi.
 
Az anyatejet a lepedék módosítja, s hozzájárul a fogzománc demineralizációjához, de a cukorfogyasztás beindítja ezt a folyamatot. A plakk anyatejjel való érintkezésének gyakorisága valószínűleg a fő tényező a 12 hónaposnál idősebb, szoptatott gyermekeknél megfigyelt fogszuvasodás fokozott kockázatában.
 
„Még ha az érintett fogak tejfogak is, az étkezési szokások - mint például a magas cukorfogyasztás csecsemőkorban -, általában állandósulnak és a fogszuvasodás kockázatát jelenti az élet későbbi szakaszában. Más tanulmányok azt is kimutatták: a csecsemőkori fogszuvasodás általában azt jelenti, hogy ez serdülőkorban is fennáll majd” – mondta Abanto, aki a spanyolországi Katalóniai Nemzetközi Egyetem (UIC Barcelona) professzora.
 
Hozzátette, hogy az étkezési szokások a csecsemőkorban gyökereznek. Az ételek, amelyekhez a babák hozzászoknak, befolyásolják élethosszig tartó preferenciáikat. Ez még egy ok, amiért a cukorfogyasztást a baba életének első 24 hónapjában kerülni kellene.
 
A WHO, a brazil egészségügyi minisztérium és a Brazil Gyermekorvosok Társasága jelenleg az első 12 hónapban még a 100 százalékos gyümölcslé fogyasztását is elutasítja.
 
Lehet, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de a gyümölcsben levő természetes cukor zúzáskor elválik a rostoktól. Ennek a szabad cukornak pedig hasonló hatásai vannak, mint például a cukornádból származó szacharóznak.
 
A WHO iránymutatásai ugyanakkor nem tiltják a csecsemők teljes friss gyümölcs- és zöldségfogyasztását.
 
„A WHO a kizárólagos szoptatást javasolja az első 6 hónapban és támogatja annak igény szerinti folytatását 2 éves korig, 6 hónapos kortól pedig a gyümölcsök és más szilárd ételek bevezetését. Azt is javasolja, hogy 2 éves korig ne kapjon hozzáadott cukrot a gyermek” - mondta Cardoso.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.