2022. 11. 29. - 09:50

Fogászat – Speciális hidrogél segítheti a csontregenerációt

Fogászat – Speciális hidrogél segítheti a csontregenerációt

Speciális hidrogéllel indukálják a csontregenerációt, amely utánozza a csont természetes környezetét – erről számoltak be egy új fogászati tanulmányban a kutatók.

Lehetővé teheti a csontregenerációt a Tel Avivi Egyetemen kifejlesztett innovatív technológia. Ezzel megoldódhat a nagy csonthibák speciális hidrogél segítségével történő korrigálása.
 
Az állatmodellen végzett, sikeres teszteket követően a kutatók továbblépnének a klinikai vizsgálatok irányába.
 
A tanulmányt Maurice és Gabriela Goldschleger, a Tel Avivi Egyetem Fogorvosi Iskolájának szakértői végezték, Lihi Adler-Abramovics professzor és dr. Michal Halperin-Sternfeld vezetésével, illetve Itzhak Binderman professzor, dr. Rachel Sarig és dr. Moran Aviv közreműködésével – utóbbiak az Ann Arbor-i Michigan Egyetem kutatói.
 
„A kis csonthibák - így például a törések - spontán gyógyulnak, miközben a szervezet helyreállítja az elvesztett csontszövetet. A probléma a nagy csonthibákkal kezdődik – magyarázta Adler-Abramovics professzor. – Számos esetben, amikor jelentős csontvesztés a daganat reszekciója (műtéti eltávolítás), fizikai trauma, foghúzás, fogínybetegség vagy fogászati ​​implantátum körüli gyulladás eredménye, a csont nem képes megújulni. Tanulmányunk során hidrogélt fejlesztettünk ki, amely a csontok extracelluláris mátrixában található természetes anyagokat utánozza, serkenti a csontnövekedést és újraaktiválja az immunrendszert, hogy felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot.”
 
Fogászat – Speciális hidrogél segítheti a csontregenerációt
Fogászat – Speciális hidrogél segítheti a csontregenerációt
 
A kutatók magyarázata szerint az extracelluláris mátrix a sejtjeinket körülvevő anyag, amely szerkezeti támogatást nyújt számukra. Testünkben minden szövettípus rendelkezik egy speciális extracelluláris mátrixszal, amely megfelelő mechanikai tulajdonságokkal rendelkező anyagokból áll.
 
Az új hidrogél fibrilláris szerkezete imitálja a természetes csont extracelluláris mátrixának szerkezetét. Emellett merev, így lehetővé teszi a páciens sejtjeinek csontképző sejtekké történő differenciálódását.
 
„Amint az várható, csontjaink extracelluláris mátrixa meglehetősen merev - mondta Adler-Abramovics professzor. - Tanulmányunkban olyan hidrogélt állítottunk elő, amely kémiai és fizikai tulajdonságaiban egyaránt utánozza ezt a specifikus mátrixot. Nanometrikus szinten a sejt tud kötődni a gélhez, így szerkezeti támaszt nyer és releváns mechanikai jeleket kap a rostoktól.”
 
Mint mondta, ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságokat teszteljék, először sejteket növesztettek a gél 3D-s modelljében. Ezután megvizsgálták a hidrogél hatását nagy csonthibákkal rendelkező, spontán módon nem gyógyuló modellállatoknál. Két hónapig monitorozták őket különböző módszerekkel, beleértve a Micro C.T-t is. A kutatók nagy örömére a regenerációval a csonthibákat teljesen kijavították, a csontok visszanyerték eredeti vastagságukat és új ereket hoztak létre.
 
A professzor kiemelte: az innovatív gél kiterjedt klinikai alkalmazásokkal rendelkezik mind az ortopédiai, mind a fogorvosi gyógyászatban.
 
„Amikor kiterjedt károsodás vagy bakteriális fertőzés miatt elveszítjük a fogunkat, a manapság szokásos kezelés a fogászati ​​implantátum. Az implantátumokat azonban elegendő mennyiségű csontba kell rögzíteni, ezért ha a csontvesztés túl jelentős, az orvosok további csontot ültetnek be a test egy egészséges részéből – ami egy igen összetett orvosi eljárás”.
 
Hozzátette: egy másik lehetőség az emberi vagy állati eredetű csontpótlók hozzáadása, de ezek immunválaszt válthatnak ki.
 
Adler-Abramovics professzor bízik benne, hogy a jövőben az általuk kifejlesztett hidrogél gyorsabb, biztonságosabb és egyszerűbb csontpótlást tesz lehetővé.
 
A tanulmány a Journal of Clinical Periodontology folyóiratban jelent meg.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.