2022. 12. 06. - 10:40

Fogszuvasodást okozhat az e-cigaretta használata

Fogszuvasodást okozhat az e-cigaretta használata

Fakó mosolyt és gyakoribb fogorvosi látogatásokat eredményezhet az e-cigaretta alkalmazása – hívta fel a figyelmet egy új tanulmány.

Komoly károkat okozhat az e-cigaretta használata. 
 
Azoknál a pácienseknél, akik gőzölő eszközöket alkalmaznak dohányzás céljából, nagyobb a kockázata a fogszuvasodás kialakulásának.
 
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) felmérései alapján 9,1 millió amerikai felnőtt – és 2 millió tinédzser – használ dohányalapú gőzölő termékeket, ami meglehetősen sok sérülékeny fogat jelent.
 
A Tufts Egyetem Fogorvostudományi Kar oktatóinak kutatása szerint azoknál a betegeknél, akik azt mondták, használnak gőzölő eszközöket, nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának a kockázata.
 
A tanulmány megállapításai az e-cigaretta és a fogszuvasodás összefüggésében arra figyelmeztetnek, hogy az egykor ártalmatlannak tűnő szokás nagyon is káros lehet – mondta Karina Irusa, az átfogó ellátás adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.
 
Komoly károkat okozhat az e-cigaretta használata
Komoly károkat okozhat az e-cigaretta használata
 
Az elmúlt néhány évben megnőtt a közvélemény tudatossága a gőzölés szisztémás egészségre gyakorolt ​​veszélyeivel kapcsolatban – különösen azután, hogy ezen eszközök használatát kapcsolatba hozták a tüdőbetegségekkel.
 
Egyes fogászati ​​kutatások összefüggéseket mutattak ki az e-cigaretta alkalmazása és az ínybetegségek megnövekedett markerei között, különös tekintettel a fogzománc, a külső héj károsodására.
 
Irusa szerint azonban még a fogorvosok is viszonylag kevés hangsúlyt fektettek az e-cigarettahasználat és a száj egészségének metszéspontjára.
 
„A fogak egészségére, különösen a fogszuvasodásra gyakorolt ​​hatások mértéke még mindig viszonylag ismeretlen. Jelenleg csak igyekszem felhívni a figyelmet a fogorvosok és a betegek körében” – mondta.
 
Irusa kiemelte: ez az első olyan tanulmány, amely kifejezetten a gőzölő termékek és az e-cigaretta használatát vetette össze a fogszuvasodás fokozott kockázatával.
 
Munkatársaival több mint 13 ezer, 16 évnél idősebb páciens adatait elemezték, akiket a Tufts fogászati ​​klinikákon kezeltek 2019 és 2022 között.
 
Míg a betegek túlnyomó többsége azt mondta, nem használt e-cigit, jelentős különbség volt a fogszuvasodás kockázati szintjei között az e-cigaretta/vaping csoport és a kontrollcsoport között – állapította meg Irusa.
 
A gőzölő termékeket alkalmazó páciensek mintegy 79 százaléka a magas fogszuvasodási kockázatú kategóriába lett sorolva, míg a kontrollcsoportban ez az arány mindössze 60 százalék volt.
 
A gőzölő termékeket használó betegeket nem kérdezték arról, használnak-e nikotint vagy THC-t tartalmazó eszközöket - bár a nikotin gyakoribb.
 
„Fontos megjegyezni, hogy ezek előzetes adatok - mondja Irusa. – Nem 100 százalékos a következtetés, ám az embereknek tudniuk kell, mit tapasztaltunk.”
 
További tanulmányok elvégzése szükséges, közelebbről meg kell vizsgálni, hogyan hat az e-cigaretta a nyál mikrobiológiájára.
 
Hogy miért járul hozzá az e-cigaretta használata a fogszuvasodás kockázatához? Az ok a párologtató folyadék cukros tartalma és viszkozitása, amely aeroszolizálva, majd a szájon keresztül belélegezve a fogakhoz tapad.
 
A gőzölő aeroszolok megváltoztatják a száj mikrobiómát, „ragaszkodóbbá” téve a bomlást okozó baktériumokat. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gőzölés elősegíti a szuvasodást olyan területeken, ahol az általában nem fordul elő – például az elülső fogak alsó szélein.
 
A Tufts kutatói azt javasolják, kérdezzenek rá a fogorvosok rendszeresen az e-cigaretta használatára a páciens kórtörténetének összeállításakor.
 
A másodlagos fogszuvasodás veszélye mindig fennáll, amíg a páciens gőzölő terméket alkalmaz, akkor is, ha kezeltetjük a problémát.
 
A kutatást a The Journal of the American Dental Association folyóirat közölte.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.