2023. 01. 31. - 09:40

Gyengébb fogakat és csontokat okozhat az alvási apnoé

Gyengébb fogakat és csontokat okozhat az alvási apnoé

Meglepő eredményre jutottak a kutatók: gyengébb csontokkal és fogakkal hozható összefüggésbe az obstruktív alvási apnoe a felnőttek körében.

Gyengébb csontokat és fogakat eredményezhet az obstruktív alvási apnoé a felnőttek esetében. Egy, az amerikai Buffalo Egyetem vezette kutatás jutott arra a megállapításra, hogy ez a probléma  kapcsolatba hozható az emberek alacsony csontsűrűségével.
 
Az eredmények komoly hatásúak lehetnek az alvási apnoéban szenvedők számára, az alacsony csontsűrűség ugyanis a csontritkulás mutatója – utóbbi egy olyan állapot, melyben a csontok gyengülnek és törékennyé válnak.
 
Amellett, hogy növeli a törések kockázatát, az alacsony csontsűrűség a száj egészségére is hat, ami a fogak kilazulását és a fogászati implantátumok tönkremenetelét okozza – mondta el Thikriat Al-Jewair, a tanulmány vezető szerzője, a Buffalo-i Egyetem Fogászati Iskola fogszabályozási docense, a Fogszabályzási Továbbképzési Program igazgatója.
 
A tanulmány a CRANIO: The Journal of Craniomandibular and Sleep Practice című folyóiratban jelent meg.
 
Gyengébb csontokat és fogakat eredményezhet az obstruktív alvási apnoé a felnőttek esetében
Gyengébb csontokat és fogakat eredményezhet az obstruktív alvási apnoé a felnőttek esetében
 
A kutatók CBCT számítógépes tomográfiát – egyfajta röntgensugárzást – alkalmaztak a csontsűrűség mérésére 38 felnőtt résztvevő fején és nyakán, akiknek fele obstruktív alvási apnoéban szenvedett.
 
Az életkor, a nem és a testsúly ellenőrzése során az obstruktív alvási apnoéban szenvedő alanyok csontsűrűsége lényegesen alacsonyabb volt, mint a betegséggel nem küzdő résztvevőké.
 
Az obstruktív alvási apnoe, melyet alvás közbeni légzési nehézség jellemez, hipoxiát (alacsony oxigénszintet a szervezetben), gyulladást, oxidatív stresszt és lerövidült légzési mintákat válthat ki.
 
A tünetek mindegyike krónikusan negatív hatással lehet a csontanyagcserére és végső soron a csontsűrűségre – jegyezte meg Al-Jewair.
 
„Bár az obstruktív alvási apnoe és az alacsony csontsűrűség közötti összefüggést még alaposabban fel kell tárni, a tanulmány új bizonyítékokat kínál ezek kapcsolatára, amelyek egyébként számos vonatkozásban hatással lehetnek a fogszabályozás kezelésére” – mondta Al-Jewair.
 
„Amennyiben egy betegnél alvási apnoét diagnosztizáltak, ez befolyásolhatja a kezelés megtervezését és kivitelezését. A CBCT képalkotás mára a napi fogszabályozás szerves részévé vált és az alacsony csontsűrűség szűrésére is használható” – jelezte Al-Jewair.
 
Hozzátette: a fogszabályozó szakemberek ezt követően tájékoztathatják pácienseiket arról, hogy hajlamosak az alacsony csontsűrűségre és bátoríthatnák őket, hogy keressenek fel a témában szakértő orvost, valamint figyelmeztethetik a pácienst a lehetséges káros következményekre, a megnövekedett kockázatokra és a kezelési időre gyakorolt hatásokra.
 
Jövőbeli kutatásokra is szükség van a témában, nagyobb mintamérettel – mondta Thikriat Al-Jewair.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.