2023. 01. 03. - 09:40

Hogyan előzhetők meg a „borfogak?”

Hogyan előzhetők meg a „borfogak?”

Bizonyára észrevettük már, hogy a fogak olykor foltossá válnak vörösbor fogyasztása után – mi ennek az oka és hogyan előzhető meg?

Talán már velünk is előfordult, hogy egy jó pohár vörösbor elkortyolgatása után enyhén elszínezettnek találtuk fogainkat. Vajon mi az oka annak, hogy egyeseknek foltosodik a foga, ha vörösbort isznak?
 
A válasz a bor természete és a fogzománc közötti kapcsolatban keresendő.
 
„Amikor vörösbort iszunk, háromszoros veszélybe futunk bele fogaink fehérségét illetően: egyrészt az antocianinokba, amelyek a szőlő pigmentjei, ezek adják a vörösbor gazdag színét; a tanninokba, amelyek segítenek a pigmentet a fogakhoz kötni; valamint a borban levő savba, ami marja a zománcot, porózusabbá téve azt, így könnyebben megtapad rajta a folt” – mondta Uchenna Akosa fogorvos, a a New Brunswick-i Rutgers Egészségügyi Egyetem Fogász karának vezetője.
 
A fogzománc erőssége, valamint, hogy az mennyire hajlamos a lepedék felhalmozódására, kulcsfontosságú abban, milyen mértékben szennyeződhetnek a fogak – tette hozzá.
 
A vörösbor gyakran okozhatja a fogak foltosodását, elszíneződését
A vörösbor gyakran okozhatja a fogak foltosodását, elszíneződését
 
„Természetesen nem a bor az egyetlen bűnös. Bármi, ami beszennyezheti az inget, befoltozhatja a fogaikat is - például a feketekávé, a fekete tea, a bogyók, a balzsamecet, a csokoládé, az édességek és a dohányzás. Az olyan italok, mint az üdítő és a gyümölcslevek, károsak a zománcra nézve, érzékenyebbé teszik a fogakat a foltokra” – jegyezte meg Akosa.
 
Hogyan előzhető meg a probléma?
 
Uchenna Akosa az alábbiakat javasolja.
 
-Mossunk fogat ivás előtt, utána pedig várjunk egy kicsit a fogmosással. Mivel a lepedék miatt a fog foltosnak tűnhet, 30 perccel borivás előtt kell fogat mosni, s nem közvetlenül utána, mivel a fogkrém nagyobb mértékű maratást okozhat.
 
-Ne igyunk fehérbort vörösbor előtt: a fehérborban lévő extra sav súlyosbítja a foltosodást.
 
-Fogyasszunk vizet bor kortyolgatása közben: a víz semleges, ezért nemcsak a hidratálás miatt fontos vizet inni borozgatás közben. A vízzel öblítés segít csökkenteni a bor savasságát és serkenti a nyáláramlást, ami kritikus fontosságú a káros baktériumok elleni küzdelemben és a száj ideális pH-értékének megőrzésében.
 
-Az étel rágása ugyanilyen fontos, mert serkenti a nyáltermelést. A sajt ideális a borhoz: ösztönzi a nyáltermelést és mérsékeli a bor savasságát.
 
-Mossunk helyesen fogat és végezzünk rendszeresen fogtisztítást, hogy a zománc erős maradjon: a tisztítások segíthetnek eltávolítani a lepedéket, amely a fogak bakteriális lágy bevonata. Ha nem tisztítják, üregek keletkezhetnek.
 
-Fogmosáskor használjunk puha fogkefét; ha ínyproblémáink vannak, alkalmazzunk extra puha kefét. A fogkefét az ínyhez képest 45 fokos szögben – ne egyenesen – tartsuk, s óvatosan, rövid mozdulatokkal dörzsöljük oda-vissza. A külső, belső és rágófelületeket is mossuk meg! Az emberek gyakran nem súrolják át a rágófelületet vagy a belső felületeket.
 
-Lefekvés előtt használjunk fogselymet a részecskék eltávolításához. Bár minden forgalomban lévő fogkrém öt alapvető összetevőt tartalmaz – fluoridot, glicerint, szorbitot, kalcium-karbonátot és nátrium-lauril-szulfátot –, nem minden fehérítő fogkrém jó a fogaknak. Legyünk óvatosak azokkal a termékekkel, amelyeknek összetevői nem alkalmasak hosszú távú használatra, ilyen például szén vagy a szódabikarbóna. Inkább keressünk a fehérítéshez olyan természetes összetevőket, mint például bio kókuszolaj, aktív szén vagy citromolaj.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.