2022. 11. 15. - 09:50

Lehet megoldás a parodontitis hatásainak kezelésére

Lehet megoldás a parodontitis hatásainak kezelésére

Az új kutatás potenciális kezelést azonosított a parodontitis hatásainak kezelésére, melynek főszereplője a telocitaként ismert sejttípus.

Lehetséges kezelést fedezett fel a londoni King's College új tanulmánya a parodontitis hatásainak kezelésére. A telocitaként ismert sejttípus potenciálisan segíthet.
 
A parodontitis súlyos fogínyfertőzés, amely a fogak elvesztéséhez és más súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet. Gyógyíthatatlan és folyamatos degeneratív betegség, amely kezelés nélkül a fogakat tartó csontot is tönkreteheti.
 
A makrofágok az immunrendszer fontos sejtjei, amelyek a fertőzésre adott válaszként, sérült vagy elhalt sejtek felhalmozódásaként képződnek.
 
Lehet megoldás a parodontitis hatásainak kezelésére?
Lehet megoldás a parodontitis hatásainak kezelésére
 
A gyulladást serkentő makrofágokat M1 makrofágoknak, míg azokat, amelyek csökkentik a gyulladást és elősegítik a szövetek helyreállítását, M2 makrofágoknak nevezik. A makrofágok beszivárognak a fertőzött periodontális szövetbe, jelentős részét képezik a gyulladásos folyamatnak.
 
Az M1 és M2 makrofágok közötti egyensúly fontos az immunválaszok szövetjavító folyamatokkal történő szabályozásában.
 
A tanulmányt a Craniofacial and Regenerative Biology Center Sharpe laboratóriumban végezték a kutatók. Egy szokatlan sejttípus, a telocita szerepét azonosították az M1-M2 makrofág egyensúly-szabályozásában a parodontitisben, amely megmutatta az M1-et az M2-re ható természetes képességét.
 
Ez utat jelenthet a terápiás beavatkozásokhoz a parodontitis gyulladás és a csontvesztés korlátozására.
 
„Remélem, a tanulmány nemcsak a parodontális betegség jobb megértéséhez vezethet, hanem ösztönzést is ad mások számára a telociták más szövetekben betöltött lehetséges szerepének tanulmányozására – mondta Paul Sharpe professzor, a tanulmány egyik szerzője.
 
A gyulladásos válasz szabályozásának megértése elengedhetetlen a parodontitis megértéséhez és kezeléséhez. A fogfelszínen felhalmozódó lepedék behatol a periodontium szövetébe és bakteriális toxin lipopoliszacharidot szabadít fel, ami viszont a gyulladást elősegítő M1 makrofágok polarizációját okozza.
 
A periodontális szövet egyes sejtjeinek elemzésével a tanulmány kimutatta, hogy a telociták a betegségben aktiválódnak, hogy növekedjenek és felszabadítsanak egy faktort (HGF), amely a makrofágokat M1 állapotból M2 állapotba helyezi át.
 
A kutatás, amely az eLife-ban jelent meg, elsőként bizonyítja, hogy a telociták száma megnő a parodontitisben, s azok kommunikálnak az immunsejtekkel, hogy a HGF-en keresztül pozitívan befolyásolják a parodontitis hatásait.
 
A makrofágok ebből eredő átmenete lehetséges stratégiát kínál a parodontitis kezelésére. A telociták funkciója más gyulladásos betegségekben is megjelenhet, ahol telociták léteznek - ilyen például az ízületi gyulladás és a rákkutatás is.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.