2022. 11. 03. - 09:45

Mit tehetünk az ínyért, hogy elkerüljük a betegségeket?

Mit tehetünk az ínyért, hogy elkerüljük a betegségeket?

Négy komoly egészségügyi állapot is összefüggésbe hozható az ínybetegséggel. Ezért cseppet sem mindegy, mennyit foglalkozunk szánk és fogaink ápolásával. Mit tehetünk az ínyért?

Az ínybetegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók - az emberek 20-50 százaléka érintett a világon.
 
Mivel az ínybetegség legalább négy, komoly egészségügyi problémával összefügg – köztük a szív- és érrendszeri betegségekkel, a diabétesszel, az Alzheimer-kórral és a rákkal -, fontos tudni, mit tehetünk azért, hogy javítsuk és megőrizzük az ínyünk egészségét.
 
Az ínybetegség a korai szakaszában még megelőzhető és visszafordítható.
 
Több dolgot tehetünk az ínyért, hogy elkerüljük a betegségeket
Több dolgot tehetünk az ínyért, hogy elkerüljük a betegségeket
 
Míg bizonyos kockázati tényezőit nem lehet megváltoztatni - például a genetikánkat -, az általános rizikó csökkentése érdekében módosíthatunk az életmódunkon.
 
A kevesebb cukor fogyasztása, a dohányzás és az alkohol elkerülése, valamint a stressz mérsékelése mind segíthet.
 
Fontos tudni azt is, hogy bizonyos gyógyszerek, így például egyes antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni készítmények csökkenthetik a nyáltermelést, ami növelheti az ínybetegségek kockázatát.
 
Az ilyen gyógyszereket szedőknek további óvintézkedéseket kell tenniük. Speciális géleket vagy spray-ket használhatnak például a nyáltermelés fokozására, vagy fokozott óvatossággal kell fogat mosniuk.
 
A legfontosabb, amit tehetünk, hogy megvédjük magunkat az ínybetegségektől – és fenntartsuk általános egészségünket -, ha naponta kétszer mosunk fogat fluoridos fogkrémmel és kerüljük a szájvíz használatát közvetlenül utána, hiszen fogmosást követően lényeges, hogy a fluorid felszívódjon és a fogakon maradjon.
 
Az otthoni fogköztisztítás - például a fogselyem használata -, valamint az is nagymértékben hozzájárul a száj egészségének fenntartásához, ha rendszeresen járunk fogorvosi ellenőrzésekre.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.