2023. 03. 07. - 09:00

Szájbaktériumok növelhetik a szívbetegség esélyét

Szájbaktériumok növelhetik a szívbetegség esélyét

Az ínybetegséget és a rossz leheletet okozó baktériumok emelhetik a szívbetegség kockázatát – derül ki egy új tanulmányból.

A szájban megtalálható baktériumok növelhetik a szívbetegségek kockázatát. Erre jutott egy friss tanulmány, melyet az eLife közölt.
 
Ezzel egy másik, lehetséges kockázati tényezőre is fény derült, melyet az orvosok kiszűrhetnek, hogy azonosítsák a szívbetegség kockázatának kitett személyeket. Azt is jelezheti, hogy a Fusobacterium nucleatum szájbaktérium kolonizációjának vagy fertőzésének kezelése csökkentheti a szívbetegségek esélyét.
 
A szívbetegség világszerte az összes haláleset egyharmadáért felelős. Kialakulását a genetikai és környezeti kockázati tényezők kombinációja eredményezi.
 
A plakk felhalmozódása a szívet vérrel ellátó artériákban szívkoszorúér-betegséget vált ki – ez a szívbetegség leggyakoribb típusa –, és szívrohamot okozó elzáródásokhoz is vezethet.
 
Szájbaktériumok növelhetik a szívbetegség esélyét
Szájbaktériumok növelhetik a szívbetegség esélyét
 
Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hoztak bizonyos fertőzéseket a plakk felhalmozódásának fokozott kockázatával.
 
„Noha óriási előrelépés történt a szívkoszorúér-betegség kialakulásának megértésében, a fertőzések, a gyulladások és a genetikai kockázati tényezők közremőködésével kapcsolatos ismereteink még mindig nem teljesek mondta Flavia Hodel, a vezető szerző, korábbi Ph.D. a svájci EPFL School of Life Sciences hallgatója. - A szívkoszorúér-betegség megértésében meglévő hiányosságok pótlásában szerettünk volna segíteni, azzal, hogy átfogóbb pillantást vetünk a fertőzések szerepére.”
 
Hodel és munkatársai genetikai információkat, egészségügyi adatokat és vérmintákat elemeztek a CoLaus|PsyCoLaus-tanulmány keretében – egy svájci populáció-alapú kohorszban, 3.459 ember bevonásával.
 
Közülük nagyjából 6 százalék tapasztalt szívrohamot vagy egyéb káros kardiovaszkuláris eseményt a 12 éves nyomonkövetési időszak alatt. A kutatócsapat 15 vírus, hat baktérium és egy parazita elleni antitest jelenlétére tesztelte a résztvevők vérmintáját.
 
Miután a szerzők kiigazították az eredményeket az ismert kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel, arra jutottak, hogy az F. nucleatum elleni antitestek - amelyek a baktérium korábbi vagy jelenlegi fertőzésének jelei -, összefüggenek a szív- és érrendszeri események enyhén megnövekedett rizikójával.
 
„A F. nucleatum hozzájárulhat a szív- és érrendszeri kockázathoz, a szájban lévő baktériumok jelenléte miatt megnövekedett szisztémás gyulladáson keresztül, vagy az artériák falának közvetlen megtelepedése vagy az artériák falát borító plakk révén” - magyarázta Hodel.
 
A szerzők azt is megerősítették, hogy a szívkoszorúér-betegségben magas genetikai kockázati pontszámmal rendelkező egyéneknél fokozott a szív- és érrendszeri események kockázata, mint ahogyan azt a korábbi tanulmányok kimutatták.
 
Ha a jövőbeni tanulmányok megerősítik az F. nucleatum és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ez új megközelítésekhez vezethet a veszélyeztetettek azonosítására vagy a szív- és érrendszeri események megelőzésére a tanulmány szerzői szerint.
 
„Tanulmányunk egyre több bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a fertőzések által kiváltott gyulladás hozzájárulhat a szívkoszorúér-betegség kialakulásához és növelheti a szívinfarktus kockázatát” jegyezte meg Jacques Fellay vezető szerző, a School of Life Sciences EPFL professzora,  illetve a Lausanne Egyetemi Kórház Precíziós Orvostudományi Osztályának vezetője.
 
Hozzátette: eredményeik új módszerekhez vezethetnek a magas kockázatú emberek azonosítása esetében, vagy megalapozhatják az F. nucleatum fertőzéseket és a szív védelmét szolgáló megelőző beavatkozások tanulmányozását.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.