2023. 02. 14. - 10:35

Szívritmuszavar esélyét növelheti a fogínyfertőzés

Szívritmuszavar esélyét növelheti a fogínyfertőzés

A fogínyfertőzés a szívritmuszavar kockázati tényezője lehet. A parodontitis ínybetegség másutt a testben is komoly problémákat okozhat – hívták fel a figyelmet japán kutatók.

Nem újdonság ma már, hogy a parodontitis ínybetegség számos fogászati problémához vezethet, a rossz lehelettől a vérzésig, sőt, a fogak elvesztéséig.
 
A Hiroshimai Egyetem kutatói azonban most arra is rámutattak, hogy az ínybetegség súlyosabb problémákkal is összefüggésbe hozható, másutt a testben: a szívvel.
 
A tanulmányban, amely a JACC: Clinical Electrophysiology című folyóiratban jelent meg, jelentős kapcsolatot fedezett fel a kutatócsoport a 76 szívbetegből álló mintában a parodontitis és a fibrózis között. Utóbbi a szív bal pitvarának egy függelékén kialakuló hegesedés, amely szabálytalan szívveréshez, úgynevezett pitvarfibrillációhoz vezethet.
 
„A parodontits egy régóta fennálló gyulladáshoz kapcsolódik, a gyulladás pedig kulcsszerepet játszik a pitvarfibrózis progressziójában és a pitvarfibrilláció patogenezisében - mondta az első szerző, Shunsuke Miyauchi, a Hiroshimai Egyetem Egészségügyi Szolgáltató Központjának adjunktusa, aki az egyetem Orvosbiológiai és Egészségtudományi Doktori Iskolájával is kapcsolatban áll. - Feltételeztük, hogy a parodontitis súlyosbítja a pitvari fibrózist. A bal pitvari függelékek szövettani vizsgálata a klinikai parodontitis állapot és a pitvari fibrózis mértéke közötti összefüggés tisztázását tűzte ki célul.”
 
Szívritmuszavar esélyét növelheti a fogínyfertőzés
Szívritmuszavar esélyét növelheti a fogínyfertőzés
 
A bal pitvari függelékeket műtéti úton eltávolították a betegekből, majd a kutatók elemezték a szövetet, hogy megállapítsák a korrelációt a pitvari fibrózis súlyossága és az ínybetegség súlyossága között.
 
Kiderült: minél rosszabb a parodontitis, annál rosszabb a fibrózis - ami arra utal, hogy az ínygyulladás felerősítheti a gyulladást és a szívbetegségeket.
 
„A tanulmány alapvető bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a parodontitis súlyosbíthatja a pitvarfibózist, s a pitvarfibrilláció új, módosítható kockázati tényezője lehet” - mondta Yukiko Nakano, a tanulmány szerzője, a Hiroshima Egyetem Orvosbiológiai és Egészségtudományi Doktori Iskolájának kardiovaszkuláris orvostan professzora.
 
Az egyéb kockázati tényezők, például a súly, az aktivitási szint, a dohányzás és az alkoholfogyasztás javítása mellett a parodontális fogászati gondozás segíthet a pitvarfibrilláció átfogó kezelésében – mutatott rá Nakano.
 
Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a tanulmány nem állapított meg ok-okozati összefüggést, ami azt jelenti, hogy bár az ínybetegség és a pitvari fibrózis súlyossági foka összefügg, a kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy az egyik egyértelműen a másikhoz vezetne.
 
További bizonyítékokra van szükség annak megállapításához, hogy a parodontitis ok-okozati módon járul hozzá a pitvari fibrózishoz, valamint, hogy a parodontális fogászati gondozás megváltoztathatja a fibrózist - mondta Nakano. - Egyik célunk annak megerősítése, hogy a parodontitis a pitvarfibrilláció módosítható kockázati tényezője, ami elősegítené a fogorvosok részvételét a pitvarfibrilláció átfogó kezelésében. A parodontitis egy könnyen változtatható célpont az ismert pitvarfibrillációs kockázati tényezők közül, amely alacsonyabb költséggel módosítható. Így ezen tanulmánysorozat eredménye sok ember számára hasznos lehet világszerte.”
 
A kutatók bíznak benne, hogy a jövőbeni klinikai vizsgálatokat végezhetnek annak tisztázására, vajon a parodontális beavatkozás csökkenti-e a pitvarfibrilláció előfordulását és javítja-e a betegek állapotának kimenetelét.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.