2018. 11. 27. - 10:10

„Halott” fogakhoz vezethetnek a gyerekkori esések

„Halott” fogakhoz vezethetnek a gyerekkori esések

A gyermekek gyakran esnek és kelnek, sok esetben a fogaik fogják fel az ütést. Ez azonban olykor nem várt problémával járhat: megakadályozhatja egy fog normális fejlődését és elhalást eredményezhet.

A gyermekek közel fele szenved el kicsiként valamilyen sérülést. Amikor a trauma egy fejlődő állandó fogat érint, gátolhatja a vérellátást és a gyökérfejlődést – ez pedig lényegében "halott" fogat eredményez.

Napjainkig a probléma kezelése abból állt, hogy egy apexifikáció nevű eljárást alkalmaztak a fogorvosok, amely ösztönzi a további gyökérfejlődést, ugyanakkor a sérülésből eredő hiányzó szövetet nem pótolja. S még a legjobb „esési forgatókönyv” esetén is abnormálisan fejlődik a gyökér.

Van azonban egy sokkal ígéretesebb megoldás az ilyen sérülések kezelésére, ez pedig a páciens fogaiból kivont őssejtek használata - fejtette ki a Pennsylvaniai Egyetem klinikai kísérletének vezetője, Songtao Shi, valamint Yan Jin, Kun Xuan és Bei Li, a kínai Xi’an Katonai Orvostudományi Egyetemének munkatársai új eredményeiről.  

A gyerekek gyakran esnek el - fogaik sérülése pedig tartós gondot okozhat

A gyerekek gyakran esnek el - fogaik sérülése pedig tartós gondot okozhat

„Ez a kezelés lehetővé teszi a páciensek számára, hogy a fog érzékelése visszatérjen. Amennyiben hideg vagy meleg stimulációt alkalmazunk az esetükben, érezni fogják. Vagyis ezek újra élő fogak lesznek” – magyarázta Shi professzor, aki hozzátette, hogy ez a módszer mostmár biztonságosnak és hatékonynak számít. Ezt elmondhatják három, illetve kétéves nyomonkövetési kísérletek után.

Shi egy évtizedig dolgozott azon, hogy tesztelje a fogászati ​​őssejtek lehetőségeit, miután a saját lánya tejfogaiban felfedezte őket. Tanulmányozta működésüket és azt, hogyan használhatók arra, hogy biztonságosan növesszenek vissza fogszöveteket.

A Kínában végzett elsőfázisú vizsgálat során 40 gyermeket vontak be a vizsgálatba, akik közül mindegyik elszenvedett állandó fog sérülést, noha még tejfogaik voltak. A gyerekek közül 30 kapott új kezelést, 10 pedig kontrollkezelést, apexifikációt.

Az őssejtes kezeléshez az egészséges tejfogakból vontak ki sejteket: a fogbelsőből vonták ki őket és reprodukálták laboratóriumi körülmények között, majd a kapott sejteket a sérült fogba implantálták.

Ezek a fogak nemcsak egészséges gyökérfejlődést mutattak, hanem a dentin is megerősödött, mely a zománc kemény része. A véráramlás ugyancsak megnőtt.

A kezelést megelőzően ezekben a fogakban a gyerekek alig érzékeltek valamit – ám az azt követő egy évben visszakapták az érzékelés jó részét. Arra utaló jeleket pedig nem találtak, hogy az eljárás bármilyen szempontból veszélyes lett volna.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.