2019. 02. 12. - 11:45

5 tipp a fogszuvasodás elkerülésére ünnepek után

5 tipp a fogszuvasodás elkerülésére ünnepek után

Egy-egy ünnep, nagyobb összejövetel alkalmával hajlamosak vagyunk megengedőbbek lenni magunkkal, s mindenbe belekóstolni – sőt, túlenni magunkat. Mindez nemcsak gyomrunknak, hanem fogainknak sem tesz jót. Hogyan előzhetjük meg a fogszuvasodást?

Ha már ünnep, lehet az karácsony vagy egyszerűen szülinap, számos esetben vagyunk hajlamosak túllőni a célon és túl sokat enni. Gond lehet az alkoholos és édes italokkal is. Nehéz ellenállni a finomságoknak – ezzel azonban nem csupán a gyomornak okozhatunk problémát.
 
Nemcsak a felesleges kilók szaporításától kell tartanunk. Az ünnepi időszakokat a fogaink is megérezhetik.
 
A fogszuvasodástól fontos védenünk a fogainkat, márpedig ilyenkor fokozottan kitesszük őket a probléma lehetőségének. A fogszuvasodás károsítja a fogzománcot és belül rombolja a fogat. Rosszabb esetben el is veszíthetjük a fogainkat, amint a fertőzés súlyosbodik.
 
Az alma tökéletesen tisztítja a fogakat - hatékony a szuvasodás megelőzésében
Az alma tökéletesen tisztítja a fogakat - hatékony a szuvasodás megelőzésében
 
A szuvasodást okozó baktériumok az általunk fogyasztott ételből származó cukrot savvá alakítják, mely demineralizálja és megsemmisíti a fog zománcát és szuvasodást alakít ki – amikor eszünk, az ételrészecskék hajlamosak a fogba ragadni.
 
Érdemes követni néhány tippet, melyek segítenek megelőzni, hogy édességek fogyasztása után túl könnyen elinduljon a fogszuvasodás.
 
1.Együnk sajtot: a sajtról ismert, hogy fehéríti a fogakat. A kalciumban gazdag sajt felgyorsítja a sav semlegesítését és a zománc remineralizálódását – ez pedig előnyös a fogak egészségére nézve.
 
2.Öblítsük ki a szánkat édességfogyasztás után: a sok édes falat és cukros ital elősegíti a szuvasodást és a plakk formálódását. Gyakori, hogy nem öblítjük ki jól a szánkat fogyasztásuk után, illetve nem mosunk fogat. Pedig ez nagyon sokat segíthet a szuvasodás megelőzésében!
 
3.Igyunk kevés alkoholt: tanulmányok szerint egyes italok, mint például a fehérbor, az almabor (cider) különösen előnytelenek a fogakra nézve, károsítják a fogzománcot. Számos ital tartalmaz ráadásul sok cukrot, amely ugyancsak felelős a szuvasodásért.
 
4.Együnk egy almát naponta: ha van egy élelmiszer, amely tisztító hatást gyakorol a fogakra, akkor az az alma. A ropogós, finom alma remek módszer a fogak tisztítására.
 
5.Szénhidrátban gazdag ételek korlátozása: a sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer – így a kenyér is – fogszuvasodáshoz vezethet. A szénhidrátok cukorsavakká bomlanak le és rongálják a fogzománcot.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.