2018. 04. 26. - 10:00

7 ok, amiért a stressz rossz a fogainkra nézve

7 ok, amiért a stressz rossz a fogainkra nézve

A stressz sajnos mindennapjaink része – már kevés is elég belőle ahhoz, hogy akadályozzon bennünket napi aktivitásunkban vagy rongálja egészségünket. Hogyan hat a fogakra?

Manapság a stresszt igen nehéz elkerülni – s sajnos elég, ha csak egy kevés beszivárog belőle az életünkbe, már gátló tényező lehet.
 
A stresszel kapcsolatban igen nagy gond, hogy hatására bekapcsol szervezetünkben a „harcolj vagy menekülj” reakció, adrenalin és kortizol hormonok formájában. A hosszútávú stressz alááshatja fizikai és mentális egészségünket. Fejfájás, szorongás, gyomorfájdalom, alvásproblémák, ingerlékenység, korai öregedés és szívprobléma mind származhat ebből.
 
Aki stresszes, hajlamos a fogápolást is elhanyagolni
Aki stresszes, hajlamos a fogápolást is elhanyagolni
 
Stressz esetén kevesebb figyelmet is szentelünk az egészségünknek, s ez a szájhigiéniára is vonatkozhat. Ha ezt hanyagoljuk, ínybetegség és szuvasodás alakulhat ki.
 
Hogyan hat a stressz a fogakra?
 
-a stressz alatt felszabaduló hormonok magas szintje csökkenti s nyáltermelődést és az immunitást. Növekszik a szájfertőzések esélye.
 
-az ínybetegségek állapota rosszabbodhat a stressznek köszönhetően
 
-a stressz hatására sokan csikorgatni kezdik a fogaikat, mely elhasználttá teheti a fogakat, s meg is repedhetnek, letörhet belőlük darab. Ráadásul a fogszövet is kárt szenvedhet el, mely támaszt nyújt a fogaknak, s ha probléma van vele, könnyebben elveszíthetjük fogainkat.
 
-amennyiben felfigyeltünk már fehér és szürke, vörös határral rendelkező kis fekélyekre a szánkban, lehetséges, hogy ez is a stressz eredménye.
 
A stressz fogcsikorgatást okozhat, amely jelentősen rongálja a fogakat
A stressz fogcsikorgatást okozhat, amely jelentősen rongálja a fogakat
 
-ha stresszesek vagyunk, az állkapocs izmai fájhatnak, különösen, ha fogainkat is csikorgatjuk.
 
-a fájdalom és a kényelmetlenség fokozódhat, sőt a stressz súlyosbíthatja a már fennálló állkapocs-ízületi tüneteket, például a rágást, harapást. Fájdalmat tapasztalhatunk és nehézséget okozhat kinyitni vagy becsukni a szánkat.
 
A stressz megfelelő kezelése tehát a fogaink szempontjából is igen hasznos!
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.