2018. 10. 02. - 09:55

A fogbél védelmét is gyengíti a cigaretta

A fogbél védelmét is gyengíti a cigaretta

Ha a tüdőrák, tüdőtágulás vagy a szívbetegség nem lenne elég, íme még egy rossz hír a dohányosoknak: a cigaretta gyengíti a fogbél képességét a betegségek elleni küzdelemre.

A dohányzás számos káros hatással jár az emberi szervezetre. Ehhez most egy adalékot szolgáltattak a Case Western Reserve Egyetem Fogászati Iskolájának kutatói, mivel megállapították, hogy a cigarettázás gyengíti a fogbél képességét a betegségek elleni küzdelemre.
 
Más szóval a dohányosoknak kevesebb védelmi mechanizmus áll rendelkezésükre a fogakban.
 
„Mindez megmagyarázza, miért gyógyul lassabban egy cigarettázó ember esetében, ha beavatkozásra van szükség, és miért rosszabb összességében a gyökérkezelés kimenetele is – mondta el Anita Aminoshariae, a gyökérkezelés terén szakértő professzor. – A TNF-? és a hBD-2 peptidek, fogalmazzunk így, katonák, melyek erősítik a várat. Ezeket azonban megöli a dohányzás, mielőtt lenne egyáltalán esélyük a védelem kifejtésére.”
 
A dohányosok elveszítik a fogbél természetes védelmét
A dohányosok elveszítik a fogbél természetes védelmét
 
A tanulmány eredményeit a Journal of Endodontics szaklapban közölték.
 
Aminoshariae elmondta, hogy korábban kevés kutatás létezett a dohányzás gyökérkezelésre gyakorolt hatásáról – a fogbél reakciójáról. A cigarettázók esetében rosszabb a beavatkozás kimenetele. Esetükben nagyobb az ínybetegség kifejlődésének esélye, s csaknem kétszer magasabb annak a valószínűsége, hogy szükség legyen gyökérkezelésre.
 
Az előzetes kutatás a lehetséges, ehhez hozzájáruló tényezőket igyekezett megmagyarázni.
 
A tanulmányban 32 dohányos és 37 nemdohányzó alany vett részt, akiknek endodontikus pulpitisze volt – ismertebb néven fogszövet-gyulladása.
 
„Azzal kezdtük, hogy a dohányosok fogbelét megvizsgáltuk – összehasonlítva azokat a nemdohányzókéval. Feltételeztük, hogy a természetes védelmi rendszer náluk csökkent, de azt nem vártuk, hogy teljesen kimerült”.
 
Érdekes felfedezés ugyanakkor, hogy két beteg esetében, akik letették a cigarettát, a védelem visszatért – mutatott rá Aminoshariae.
 
A kutatóhoz egyébként Caroline Ghattas Ayoub és Mohammed Bakkar korábbi diák csatlakozott. A kutatásban részt vett Tracey Bonfield, Catherine Demko, Thomas A. Montagnese, Andre K. Mickel, valamint a Santosh Ghosh kutatás, mind a már említett fogászati iskolából.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.