2018. 12. 11. - 10:15

A fogmosás csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

A fogmosás csökkenti a magas vérnyomás kockázatát

Kiderült: azoknál, akik kevésbé gondozzák megfelelően a fogaikat, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás.

Örök szabály, hogy nem árt odafigyelni a megfelelő és rendszeres fogápolásra – most a kutatók ismét alátámasztották, hogy ez fokozottan így van: a rossz szájhigiénia ugyanis 20 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Vagyis, ha megfelelően gondozzuk a fogainkat, az távoltartja a magas vérnyomást – egy új kutatás szerint.

A több mint 36.500 idősebb nővel készült tanulmány rámutatott, hogy azok körében, akik elveszítették fogaikat, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki az állapot.

A higiénia fokozása csökkenti a súlyos rendellenességek kockázatát, s ez a felnőttek több mint egynegyedét érinti – állítják a kutatók.

Ha ugyanis csapnivaló állapotot tartunk fenn a szánkban, növeljük a szívroham, a stroke, a demencia és egyéb halálos betegségek esélyét.

Magas vérnyomás alakul ki nagy eséllyel a sok fogat elvesztő embereknél

Magas vérnyomás alakul ki nagy eséllyel a sok fogat elvesztő embereknél

Az összefüggésre egy lehetséges magyarázat van: amikor az emberek veszítenek fogaikból, módosul az étrendjük is, lágyabb és feldolgozottabb ételeket esznek, kevesebbet rágnak – ennek következtében csökkentik a véráramlást.

Az étkezési mintázatok ezen változásai orvosi értelemben többféle hipertóniás esetet alakíthatnak ki. Az American Journal of Hypertension szaklapban megjelentetett tanulmány számos korábbi kutatás eredményei alapján hozta összefüggésbe egymással az ínybetegséget és a magas vérnyomást.

A kapcsolat azonban nem teljesen tisztázott.

A legrészletesebb felmérés, melyet Dr. Wactawski-Wende és kollégái végeztek 18 éven át, menopauzát már átélt amerikai nőkkel készült. Állapotukat évente megvizsgálták, 1998 és 2015 között - s arra voltak kíváncsiak, milyen állapotban van az ínye azoknak, akiket újonnan diagnosztizáltak magas vérnyomással.

A kutatók jelentős összefüggést találtak – azok a nők, akik elveszítették fogaikat, nagyjából 20 százalékkal voltak fogékonyabbak a magas vérnyomás kialakulására. Az összefüggés erősebb volt a fiatalabb és az alacsonyabb testtömeg-indexszel (BMI) rendelkezők körében.

Ennek több oka is lehet. Korai kutatások azt sugallják, hogy a fogvesztés kevesebb rágáshoz vezet, s ez csökkenti a véráramlást.

Érdekes módon ugyanakkor nem volt összefüggés az íny – vagy periodontális – betegségek és a magas vérnyomás között, a korábbi kutatás ellenére.

Dr. Wactawski-Wende szerintazok az idősebb nők, akik elveszítették a fogukat, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a magas vérnyomás szempontjából. Ugyanakkor a megfelelő étrend és fogápolás, valamint egészségük rendszeres ellenőrzése megvédheti ezeket a hölgyeket.

A kutatók rámutattak: a fogvesztés kiemelkedő vészjel lehet a magas vérnyomás jelentkezése előtt – de lehetőséget kínál arra, hogy időben tehessünk ellene valamit.

A szakemberek további kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy kiderítsék a két gyakori betegség mögött meghúzódó mechanizmusokat.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.