2019. 04. 09. - 10:55

A fogorvos titokban látja, ha nem ápoljuk fogainkat

A fogorvos titokban látja, ha nem ápoljuk fogainkat

Mi valószínűleg nem tudnánk megállapítani első ránézésre, milyen mértékben ápolja a fogait valaki, ám a fogorvosoknak ez nem okoz gondot. Most kiderül, miért.

Mennyire ápoljuk a fogainkat? Alaposak vagyunk? Talán nem hinnénk, de egy fogorvos egy pillanat alatt fel tudja mérni, mennyit foglalkozunk a szánk, fogaink egészségével és jó megjelenésével.
 
A fogorvos számára nem okoz gondot megállapítani, hogy rendszeresen mos-e fogat a páciense, nem szükséges hozzá részletes vizsgálat.
 
Boitumelo Koopedi, aki a Dél-Afrikai Pretoriai Egyetemen végezte a fogászati tudományokat, két fényképpel bizonyította a különbséget, melyet páciensek szájáról készített: egyikük tökéletesen fehér fogakat ábrázolt, míg a másikon elszíneződöttek és egyenetlenek voltak a fogak.
 
A fogorvosokat nem lehet becsapni egyszeri alapos fogmosással
A fogorvosokat nem lehet becsapni egyszeri alapos fogmosással
 
Boitumelo elmondta, ennek alapján bőven el lehet dönteni, hogy valaki rendszeresen mossa a fogát és fogselymet is használ-e, vagy hanyagolja a fogápolást.
 
Van ugyanis egy érdekesség, melyre a fogásznő felhívja a figyelmet: a sárgás fogak lehetnek sokkal egészségesebbek, mint a makulátlanul fehérek, ha az azokhoz tartozó íny halvány árnyalatú vagy rózsaszín - a szép, fehér fogakhoz pedig társulhat piros, gyulladt íny, amely betegségre utal.
 
Noha a világítóan fehér, rendezett fogak tisztábbnak tűnhetnek, a pirosas elszíneződés az ínyen nem sok jót ígér.
 
„Amennyiben szabályosan mosunk fogat, hogy a plakkok formálódását meggátoljuk, az ínynek enyhén rózsaszínnek kell lennie a fogat az ínytől elhatároló vonalnál. Ez az egészség jele, itt nincs nyoma gyulladásnak” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: ha azonban nem teszünk a plakkok formálódása ellen hosszabb ideig, az az íny gyulladásához vezethet.
 
A gyulladásos folyamat során a vér az ínybe tolul, ezért válik pirosassá. Ez a gyulladás a gingivitis.
 
Az ínygyulladást nem lehet pár nap alatt eltávolítani – attól is függ, mennyire súlyos a helyzet -, beletelik egy kis időbe, mire a látható jelei eltűnnek.
 
Vagyis, az íny árulkodik a fogak helyett arról, mennyire vagyunk alaposak a fogápolásban. Tegyünk érte, hogy ne kelljen mismásolnunk!
 
László Adrienn

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.