2019. 01. 29. - 10:25

A fogvesztés akár alultápláltsággal is járhat

A fogvesztés akár alultápláltsággal is járhat

Gyakori, hogy az idősebb felnőttek fogproblémákkal és alultápláltsággal szembesülnek egyszerre – a kutatók szerint mindez nem véletlen.

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve az idős emberek a fogak rossz állapota és az alultápláltság tekintetében – állapították meg a Rutgers Egyetem kutatói.
 
A Journal of Aging Research and Clinical Practice szaklapban megjelentetett tanulmányban az áll: 107 helyi idős lakos egészségügyi adatait elemezték, akiket 2015 és 2016 között kezeltek a Rutgers Fogászati Egészségügyi Iskola klinikáján.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a páciensek több mint 25 százaléka alultáplált volt, vagy már nagyon közel járt ehhez. A kutatók szerint a 10-19 foggal rendelkező időseknél jóval nagyobb volt az alultápláltság rizikója.
 
Nagyon fontos a megfelelő táplálék - a kevés foggal rendelkezőknél ez is probléma lehet
Nagyon fontos a megfelelő táplálék - a kevés foggal rendelkezőknél ez is probléma lehet
 
Azokra a páciensekre, akiket ezzel a problémával azonosítottak, nagyobb mértékben volt jellemző a súlyvesztés, kevesebbet ettek, s esetükben sűrűbben derült ki, hogy demenciával és/vagy depresszióval küzdöttek, illetve súlyos betegségük volt, mint azoknál, akik normálisan ettek.
 
„A száj a módja annak, hogy ételt és italt vegyünk magunkhoz – mondta Ren Zelig, a tanulmány vezető szerzője, a Klinikai Táplálkozási Program vezetője. – Amenyiben annak épsége károsodik, az ember kevésbé képes elegendő étel bevitelére, ezért a táplálkozása is romlani kezd.”
 
S noha további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy a fogvesztés és az alultápláltság közötti kapcsolatot alaposabban feltérképezzék, Zelig leszögezte: a fogászati klinikák ideális helyek ezekre a táplálkozási szűrésekre – azt is ki lehet deríteni, ki nem látogatja szinte soha a fogorvost és ennél fogva jobban ki lehet téve az alultápláltság kockázatának.
 
A fogvesztés és a tápláltság állapota tekintetében egyébként ez volt az egyik első tanulmány – a második része ezekre az eredményekre épül.
 
A következő lépés már a fogak elvesztése és az alultápláltság kapcsolatán túl annak a hatásnak a vizsgálata, amelyet a fogvesztés vált ki az étkezésre, illetve az evés gyakorol az életminőségre.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.