2018. 07. 03. - 10:10

A hát, váll, állkapocs is bánja a fogcsikorgatást

A hát, váll, állkapocs is bánja a fogcsikorgatást

Hittük volna, hogy a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás nemcsak a fogakat viseli meg, hanem egyéb komoly fájdalmakat is okozhat? A hátfájdalmaktól az állkapocs deformálódásáig számos gondunk akadhat.

Számos emberre jellemző, hogy csikorgatja a fogait, ha máskor nem, éjszaka – így jellemzően csak a környezetében alvók tudnak róla.
 
A fogcsikorgatás vagy bruxizmus igen sok embernél probléma, a 25-44 év közöttieket különösen érinti, többségük pedig nő. S noha kisebb kellemetlenségnek gondolnánk, a fogcsikorgatás igen nagy károkat is okozhat.
 
Az állkapocs ugyanis a test legerősebb izma. A normális rágás 20-40 lb nyomást gyakorol a fogakra, a fogcsikorgatás vagy a fogak összeszorítása azonban akár 300 lb-s erővel is bírhat.
 
A fogcsikorgatás nemcsak a fogakra nagyon káros - a teljes egészségre nézve is
A fogcsikorgatás nemcsak a fogakra nagyon káros - a teljes egészségre nézve is
 
Ez elég nagy nyomás ahhoz is, hogy feltörjünk egy dióhéjat! S akik csikorgatják a fogukat, azok minden órában akár 40 percig erőltethetik ilyen módon az állkapcsukat.
 
Mindez nemcsak a fogakra van igen rossz hatással – repedést is okozhat -, hanem az általános egészségre is.
 
Nem ritka, hogy gondok akadnak a nyak, a vállak és a hát tájékán, mivel az állkapocs izmai túlságosan megfeszülnek, s fájdalom sugárzik ki a test egyéb részeire.
 
Mi több: a fogcsikorgatás olyan tünetek okozója is lehet, mint a szédülés, a hallás romlása, valamint gyulladás a belsőfül izmaiban.
 
Az arcvonásokban ugyancsak látszik, ha valaki hosszú ideje szenved a bruxizmustól: a túlzott munka miatt az izmok megnagyobbodnak. Mindezt úgy kell elképzelni, mint amikor bicepszet építünk súlyzókkal – nagyobb izomtömeg keletkezik, de az arcon és az állkapcson. Az eredmény pedig négyzet alakúbb arc lesz, kissé „hörcsögszerű” orcákkal és meghosszabbodott, vékony állkapoccsal.
 
A bruxizmus az állkapcsot deformálhatja és az arcot is megváltoztathatja
A bruxizmus az állkapcsot deformálhatja és az arcot is megváltoztathatja
 
A változások hatására akár jóval idősebbnek is tűnhetünk.
 
A páciensek többsége egyébként nő – de már 11 éves gyermekeket is gyakorta kezelnek a bruxizmus miatt.
 
Ha az ember stresszes, problémák lehetnek a gyomrával, kiütésektől szenvedhet, vagy csikorgatja a fogait.
 
Aki bruxizmussal küzd, jól teszi, ha kevesebb alkoholt iszik, mert ez is hajlamosít a fogak csikorgatására. A savas italok különösen.
 
A problémával ugyanakkor fontos szakemberhez fordulni és megoldást találni arra, hogy ez a káros szokás abbamaradjon. Terapeuta és fogorvos is adhat tanácsokat, hogy megelőzzük a fogak nagymértékű rongálását és a komolyabb egészségügyi gondok kialakulását.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.