2019. 03. 19. - 11:00

A hatékony fogmosás még a szerelmi életen is segít?

A hatékony fogmosás még a szerelmi életen is segít?

Igencsak tanácsos a rendszeres fogmosás. A megfelelő szájhigiénia és fogápolás megelőzheti az erekciós problémákat is – mutattak rá a kutatók.

A hatékony fogmosás bizony nemcsak abban segít, hogy megelőzzük a fogak romlását és a kellemetlen szájszagot. Kutatók szerint a megfelelő szájhigiénia és fogápolás az erekciós zavarokat is megelőzheti.
 
Azok a férfiak, akik periodontitisben szenvednek – ez a betegség az íny gyulladásával, valamint a fogat támasztó struktúrák károsodásával jár – nagyobb kockázatnak vannak kitéve az erekciós zavarok szempontjából.
 
Az impotenciát is megelőzheti, aki gondosan ápolja a fogait
Az impotenciát is megelőzheti, aki gondosan ápolja a fogait
 
Az alapos fogmosás és körültekintő szájápolás megelőzheti az impotencia ezen típusát. Ez az üzenete annak a tanulmánynak, melyet a spanyol Granadai Egyetem urológiai, valamint fog- és szájbetegségekkel foglalkozó tanszéke végzett el.
 
Az erekciós diszfunkció (ED) azt jelenti, hogy az ember nem képes az erekcióra, fizikai vagy pszichológiai tényezők, esetleg ezek kombinációja okán.
 
A periodontitis pedig az íny krónikus gyulladása, amely fokozatosan elpusztítja az alveoláris csontot és a kötőszöveteket, melyek a fogat a helyén tartják. A periodontális baktérium, vagy gyulladásos citokinek, melyek a fertőzött ínyből származnak, károsítják az ún. érrendszeri endoteliális sejteket.
 
Amennyiben az endoteliális diszfunkció a pénisz véredényeiben jelentkezik, az hátrányosan befolyásolja a véráramlást, s impotenciát okoz.
 
A Granadai Egyetem 80 férfit vett górcső alá a tanulmányhoz, s 78 kontrollszemélyt, azon páciensek közül, akik az urológián kezelést kaptak. A résztvevők átadták szociodemográfiai adataikat, periodontális vizsgálatnak vetették alá őket, tesztoszteronszintet, lipidprofilt, C-reaktív fehérjét, vércukorszint és glikált hemoglobint teszteltek az esetükben.
 
A tanulmány, melyet egyébként először végeztek európai embereken, Amada Martín Amat fogorvos doktori tézisének projektje volt, melyet témavezetői, Francisco Mesa és Miguel Arrabal felügyeltek.
 
Az eredményeket a Journal of Clinical Periodontology szaklapban is megjelentették.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.