2018. 06. 28. - 10:10

Amalgám tömést már nem adnak gyerekeknek és várandósoknak

Amalgám tömést már nem adnak gyerekeknek és várandósoknak

A fogászok nem alkalmaznak többé higany alapú, azaz amalgám tömést 15 év alatti gyermekek és babát váró nők fogain egy európai uniós rendelkezés alapján - egyelőre csak Írországban, de remélhetőleg a szabályozást hamarosan mindenki bevezeti.

A higany alapú fogtömések alkalmazását egy új szabálynak megfelelően fel kell függeszteni 2018 júniusától Írországban. A lépés része az ottani kormány Minamata egyezményhez való alkalmazkodásának, melyet 2013-ban kötött egymással az Egyesült Nemzetek Szervezete.
 
Az a célja, hogy megvédje az emberek egészségét és egyben a környezetet – a higany alapú anyagok kivonásán keresztül. A szigorítás 2018. július elsején lép életbe.
 
A higany alapú, azaz amalgám tömés alkalmazása nem lesz engedélyezett terhes nőknél és gyerekeknél
A higany alapú, azaz amalgám tömés alkalmazása nem lesz engedélyezett terhes nőknél és gyerekeknél
 
A fogorvosokat arra késztetik, hogy a korábbi évekkel ellentétben ne használjanak amalgám töméseket. Ezeket ugyan az utóbbi időben sokan kicseréltették fehér, higanyt nem tartalmazó típusra, melyek látványra sem feltűnőek.
 
A higany az egyetlen folyékony fém, s miközben a fogászatban biztonságosan alkalmazták, mérgezéses esetek is előfordultak – például Japánban, ahol a Minamata-öbölben 1950 és 1960 között pusztító betegség tört ki, s a higany-mérgezéssel hozták összefüggésbe.
 
Az Európai Unió szabályozásának megfelelően a fogászok többé nem használhatják az amalgámot a 15 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint a terhes és szoptató nők esetében.
 
Akinek vannak amalgám tömései, annak nincs különösebb tennivalója – érdemes apránként kicseréltetni őket fehérre.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.