2019. 04. 11. - 10:55

Árthatnak a fogaknak a fehérítő csíkok?

Árthatnak a fogaknak a fehérítő csíkok?

Az emberek jó része alkalmaz fogfehérítő csíkokat, hogy mosolya szebb legyen, fogai fehéren világítsanak. Egy új kutatás azonban most rámutatott: ezzel a szokásunkkal még rongálhatjuk is a fogainkat.

Lehetséges, hogy a fogfehérítő termékekkel több rosszat teszünk, mint jót? Az emberek többsége számos trükköt kipróbál, hogy fehérebbé tegye elszíneződött fogait, s erre remek ötletnek tűnnek a fogfehérítő csíkok.
 
Csakhogy egy új tanulmány szerint nem járunk túlságosan jól velük. A szép, fehér fogak egészséges ugyanis veszélybe kerülhet. A vény nélkül is beszerezhető fogfehérítő termékek károsak lehetnek a foga struktúrájára.
 
Kelly Keenan, Galloway-i Stockton Egyetem kémia professzora elmondta: kutatásuk során rájöttek arra, hogy fehérjét veszítenek a csíkokkal kezelt fogak.
 
Nem a legjobbak a fogfehérítő technikák?
Nem a legjobbak a fogfehérítő technikák?
 
S nemcsak a vény nélkül kapható termékekről van szó, a fogorvosok által alkalmazottak ugyanilyen károsnak bizonyulnak. Az alapanyag ugyanis, amelyet használnak, ugyanolyan – hidrogén-peroxid, melynél ugyanakkor egyelőre a szakember sem tudott biztonságosabb módszert javasolni a fogfehérítésre.
 
Dr. James Sconzo a New York-i Presbiteriánus és Metodista Kórház fogászati vezetője nem ennyire borúlátó. Mint mondta, ő is hallott már a hidrogén-peroxid hátrányairól, ám a maga részéről nem tapasztalt nagyobb mértékű fogszuvasodást azoknál, akik a fehérítő csíkokkal kezelik fogaikat.
 
Véleménye szerint a cukros italok és a sportitalok jobban károsítják a fogakat, mint ezek a termékek.
 
Kelly Keenan kollégáival három kísérletet végzett el a szóban forgó fehérítő csíkokkal. Fogat helyeztek el mesterséges nyálban, s megteremtették azokat a körülményeket körülötte, amelyek a szájban jelen vannak.
 
A fogat az ajánlásnak megfelelően, 20-60 percig kezelték a termékkel, s összesen 20-at használtak. Az eredmény: a csíkokban megtalálható hidrogén-peroxidnak kitettség a dentin, mint legfőbb fehérje töredékessé alakult. Egy másik kísérlet során pedig – melyben a hidrogén-peroxiddal tiszta kollagént kezeltek – az eredeti kollagén egyszerűen eltűnt.
 
A kutatók nem vizsgálták meg, hogy természetes környezetében vajon a fog fehérje regenerálódik-e, Sconzo úgy véli, hogy igen, hiszen a dentin egy élő sejtmátrix.
 
Ahhoz azonban, hogy a fogfehérítő termékeket mindenki letegye, véleménye szerint több bizonyíték szükséges ellenük.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.