2018. 11. 08. - 10:05

Az elhanyagolt fogszuvasodás meg is ölhet

Az elhanyagolt fogszuvasodás meg is ölhet

A fogak állapota és általános egészségünk összefügg egymással. Éppen ezért nem árt tudni, hogy a szuvas fogak elhanyagolása akár életveszélyes betegségeket is kiválthat. De miről is van szó?

Nem új tanács, hogy fogainkra fokozottan kell vigyáznunk. Ha egy fogat elveszítünk, nem nő helyette másik. Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy ha nem törődik eleget a megfelelő szájhigiéniával és fogai állapotával, akár életveszélyes betegségeknek is kiteheti magát.
 
Tartsuk észben, hogy a megelőzés sokkal ésszerűbb és kevésbé költséges, mint ha már kialakult egy komoly probléma.
 
De lássuk, milyen betegségek származhatnak a rossz szájhigiéniából?
 
Ki hinné, mekkora baj származhat a szuvas fogakból?
Ki hinné, mekkora baj származhat a szuvas fogakból?
 
1.Diabétesz
 
A fogszuvasodás olyan, gyakori krónikus állapot, mely számos diabetikus beteget érint. Sok cukorbetegnél figyelmen kívül hagyják a száj és a fogak egészségét, a legtöbben nem keresnek fel fogorvost, hogy átnézze, vannak-e szuvas fogaik. Ám ha kezeletlenül maradnak, az fájdalomhoz, fertőzéshez és fogvesztéshez is vezethet. Ráadásul a fogak elhanyagolása a diabéteszesek életminőségét és táplálkozását súlyosan akadályozza.
 
Arra is volt azonban példa, hogy egy beteg majdnem meghalt, mert fogszuvasodásának nem megfelelő kezelését követően a fertőzés a fogból átterjedt az állkapocscsontra. Ezt követően továbbhaladt a nyak felé és blokkolta levegőhöz jutását – ugyanis túl sok volt a genny.
 
2.Szív- és érrendszeri kockázat
 
Tanulmányok szerint az ínybetegséggel vagy periodontitisszel küzdőknél 20-25 százalékkal magasabb a szívbetegség jelenléte, mint az egészséges fogakkal és ínnyel rendelkezőknél.
 
A fogszuvasodás és a periodontitis hozzájárul a szervezetben kialakuló gyulladásos állapothoz. A gyulladás állandó jelenléte felgyorsíthatja az ateroszklerotikus folyamatot, s ennek következtében plakkok képződnek az artériákban. Mindez pedig azok megvastagodásához járul hozzá és a szívkoszorúér-betegség kialakulásához.
 
3.Korai, rákos elhalálozás
 
Amennyiben nem ápoljuk megfelelően a fogainkat, növelhetjük esélyünket arra, hogy idő előtt meghalunk rákos megbetegedés miatt – áll egy tanulmányban. Mindez szintén az ártalmas baktériumnak köszönhető, mely a fogszuvasodásban található. A tanulmányhoz 24 éven keresztül követtek nyomon 1390 pácienst, 1985 óta.
 
A kutatók rájöttek, hogy azok a páciensek, akiknek nagyobb mértékű volt a baktérium terhelés fogaikon és az ínyükben, jóval nagyobb eséllyel haltak meg korán valamilyen rák következtében. Annak valószínűsége, hogy idő előtt elhaláloznak, megdöbbentő módon 80 százalékos volt.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.