2019. 01. 31. - 11:35

Az ínybetegség kezelése segíthet a 2-es típusú diabéteszen

Az ínybetegség kezelése segíthet a 2-es típusú diabéteszen

A vércukorszint kordában tartásában nagy előnyt jelenthet az ínybetegségek kezelése, ezzel a 2-es típusú diabéteszen segíteni is lehet – állapította meg egy új tanulmány.

Komoly segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, ha kezeltetik ínybetegségüket.
 
Egy, a brit Diabétesz Alapítvány által támogatott tanulmány kiderítette, hogy a periodontitis kezelése segíthet a 2-es típusú diabétesz esetén a vércukorszint kordában tartásában, sőt csökkentheti a cukorbetegséggel összefüggő komplikációk esélyét.
 
Az UCL Eastman Fogászati Intézet 264, diabéteszes pácienst gyűjtött össze, mindegyiküknél jellemző volt az ínybetegség, közepes vagy súlyos mértékben.
 
A résztvevők fele intenzív kezelést kapott a periodontitisre, ennek keretében az íny mély tisztítására és sebészeti beavatkozásra is sor került. Az alanyok másik csoportja hagyományos kezelést kapott, gyakori tisztítást és fogpolírozást.
 
Segíthet a vércukorszint kordában tartásában az ínybetegség kezelése
Segíthet a vércukorszint kordában tartásában az ínybetegség kezelése
 
A kezelések mellett a betegek szedték a diabéteszes gyógyszereket. Tizenkét hónap elteltével az intenzív kezelésen átesett pácienseknél csökkent a vércukorszint (HbA1c), átlagosan 0,6 százalékkal – sokkal jobban, mint a hagyományosan kezelt csoportban.
 
Ez azt jelenti, hogy az ínybetegség intenzív kezelése jelentős mértékben segíthet a 2-es típusú diabétesszel küzdőknek vércukorszintjük kordában tartásában.
 
Érdemes tudni, hogy a cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakul ki periodontitis. A betegség akkor jelentkezik, amikor a szájban felborul a baktériumszint egyensúlya. Ennek eredménye krónikus gyulladás, az egész szervezetben, amelyet a kutatók régóta összefüggésbe hoztak a szív- és érrendszeri, valamint vesekomplikációkkal. Ahogyan az inzulin rezisztenciával is.
 
A The Lancet Diabetes and Endocrinology szaklapban közzétett tanulmány az első, amely az intenzív ínybetegség-kezelést kapcsolatba hozta a vese- és véredények működésének javulásával.
 
S miközben több kutatásra is szükség van ennek alapos feltérképezéséhez, a felfedezések azt mutatják: a kezelés segíthet csökkenteni a súlyos, cukorbetegséggel összefüggő bonyodalmak esélyét, így a szívbetegség-, a stroke és a vesebetegség jelenlétét is a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.
 
A kezelés a kutatók megállapítása szerint jobb életminőséget hozott a pácienseknek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.