2018. 07. 19. - 09:55

Az ivóvízben levő fluor valóban segít a fogakon

Az ivóvízben levő fluor valóban segít a fogakon

Az egyik legnagyobb közegészségügyi vívmánynak számított az Egyesült Államokban a csapvíz fluorral való ellátása – tanulmányok azonban hosszú ideje vizsgálják ennek hatását a fogakra. Úgy tűnik, valóban előnyös.

A huszadik század egyik legkiemelkedőbb közegészségügyi vívmánya volt az ivóvíz fluorral való ellátása Amerikában, s az elmúlt három évtizedben számos tanulmány nézett utána annak, hogy a víz fluorizációja valóban jó hatással van-e a dentális egészségre. Egy közelmúltban közzétett tanulmány a fogszuvasodással való kapcsolatát elemezte, vagyis azt, hogy a fluoros vízhez való hozzáférés milyen mértékben befolyásolja a fogak szuvasodását.
 
A nagyméretű tanulmányban összevonták a közösségi vízfluorizációval rendelkező lakosság arányát a fogorvosok 10 esztendőre visszanyúló adataival, melyek 1999-2004 és 2011-2014 közötti időszakot vizsgáltak.
 
Jó hatással van a fogakra a víz fluorral való ellátása - kevesebb a fogszuvasodás
Jó hatással van a fogakra a víz fluorral való ellátása - kevesebb a fogszuvasodás
 
Az elemzés azt mutatta, hogy azon amerikai gyermekek és serdülők, akik nagyobb mértékben hozzáfértek a fluoros vízhez, sokkal kevésbé tapasztaltak fogszuvasodást. Azok az országok, amelyekben a lakosság 75 százaléka részesül a fluorozott vízből, 30 százalékkal csökkent a fogszuvasodások száma a tejfogak- és 12 százalékkal a tartós fogak esetében – összevetve az adatokat azokkal az országokkal, ahol az emberek kevesebb mint 75 százaléka fért hozzá fluoros vízhez.
 
Az eredmények összehangban vannak az elmúlt fél évszázad bizonyítékaival, mely azt mutatta, hogy a közösségi víz fluorizációja továbbra is jelentős fogászati előnyökkel jár az amerikai gyermekek és serdülők körében.
 
A jelenlegi tanulmány megerősíti a bizonyítékokat és azt mutatja, hogy ez az előny elsősorban az élet korai időszakában hangsúlyos, 2-8 éves kor között.
 
Maria Ryan, az Amerikai Fogászati ​​Kutatói Szövetség elnöke elmondta: a tanulmány megerősítette a korábban jelentett eredményeket, s további bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a víz fluorral való ellátása jelentős közegészségügyi beavatkozás, mely hozzájárul a megfelelő szájápoláshoz és megelőzi a fogszuvasodást.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.