2019. 01. 24. - 10:30

Az ortodontikus kezelés sem garantálja a fogászati egészséget?

Az ortodontikus kezelés sem garantálja a fogászati egészséget?

Egy általános hiedelem szerint az ortodontikus kezelés megelőzi a fogszuvasodást. Az Adelaide-i Egyetem kutatása azonban rácáfol erre.

Sokan hisznek abban, hogy az ortodontikus kezelés segít a fogszuvasodás megelőzésében. Úgy tűnik azonban, ez nem igazán felel meg a valóságnak. Az Adelaide-i Egyetem által végzett kutatás – melyet a Community Dentistry and Oral Epidemiology szaklapban közöltek -, éppenséggel nem talált erre bizonyítékot.
 
Dr. Esma J. Dogramaci, valamint David Brennan professzor, az egyetem fogászati iskolájának munkatársa 448 dél-ausztráliai ember hosszútávú fogászati egészségét vizsgálta.
 
„A tanulmány megállapította, hogy az ortodontikus kezelésben részesült embereknek sem volt előnyösebb a fogászati ​​egészsége későbbi életükben” – mondta el dr. Dogramaci.
 
Túl sokan használnak fogszabályozót?
Túl sokan használnak fogszabályozót?
 
„A páciensek gyakran panaszkodnak megrepedt fogakra, s fogszabályzót szeretnének, hogy a fogaik egy vonalban álljanak, így a későbbiekben elkerülhetik a problémákat, például a fogszuvasodást is” – tette hozzá.
 
A tanulmány azonban, amely az alanyokat 13 éves koruktól 30-ig követte, utánanézett a betegek fogászati egészségének és a fogápolással kapcsolatos szokásaiknak – ahogyan azt is számításba vették, hány hiányzó, tömött vagy szuvas foguk van.
 
Mint kiderült, 30 éves koráig a résztvevők több mint egyharmada kapott ortodontikus kezelést. Sokan hisznek abban, hogy ez megelőzi a fogszuvasodást – de ez nem igaz.
 
A kezelés költsége – melynek során a repedt fogakat szabályozó segítségével egy vonalba segítik – meglehetősen sok, a fogszabályozót évekig viselik, igen népszerűvé vált az utóbbi években. Viselőik között 5-ből 1 felnőtt ember.
 
„A kutatás egyértelműen rámutat, hogy az ember nem kerülheti el a rendszeres, megfelelő fogápolást, a jó szájhigiéniai és a gyakori fogászati ellenőrzés megelőzheti a fogszuvasodást később, de az ortodontikus kezelés nem” – hívta fel a figyelmet dr. Dogramaci.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.