2019. 03. 26. - 09:40

Baktériumellenes eszköz a fogszabályzókon

Baktériumellenes eszköz a fogszabályzókon

Olyan, baktériumellenes filmet fejlesztettek ki a kutatók, amely megelőzi, hogy a fogszabályzókon és retainereken meginduljon azok növekedése.

Az áttetsző, műanyagból készült fogszabályozók egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert – kiváló alternatívát nyújtanak a nagyméretű, fémből készült darabok helyett.
 
Ha pedig a fogak kiegyenesednek, a páciensek műanyag retainert kapnak a tökéletes mosoly fenntartásához. Ugyanakkor, ezek az eszközök beszennyeződhetnek – ezért kutatók egy csoportja most olyan filmet fejlesztett ki, amely megelőzi ezeken a baktériumok növekedését.fogszabalyozo_eszkoz_1
 
A fogszabályozás ma már igen sokak által vállalt beavatkozás, csak Amerikában évente több mint 5 millióan keresnek fel szakembert ezügyben.
 
Az eljárások közé tartoznak a szabályozás, retainer felrakása, illetve műanyag darabok csoportja, melyek a fogakat idővel eltolják a túlzsúfolt állkapocsban, alul- és felülharapás esetén, valamint ha rosszul állnak a fogak.
 
Az átlátszó fogszabályzókat és retainereket együttesen átlátszó készülékeknek nevezik, s fogászati öntéssel készülnek, nyomás vagy hő felhasználásával az anyagon. A baktériumok azonban gyakran elkezdenek megjelenni és szaporodni nehezen kezelhető biofilm formájában, a műanyag pedig könnyen tönkremegy.
 
A kutatók ezért olyan, egyszerű és megfizethető bevonatot szerettek volna készíteni, amely megküzd ezzel a problémával. Az ötletet a szuper-hidrofil antibakteriális bevonatokból merítették, melyekkel más eszközök készülnek.
 
Hyo-Won Ahn, Jinkee Hong és kollégáik azt akarták látni, tudnak-e az átlátszó készülékekhez hasonlót megalkotni, egyedi szájkörnyezetben.
 
Polietilén-tereftalátból készült polimer lapot készítettek, amelyet glikollal (PETG) és karboxi-metil-cellulózból és kitozánból rétegelt fóliával módosítottak.
 
A rétegelt film szuper-hidrofilikus felületet hozott létre, olyat, amely kedveli a vizet, s megelőzi a baktériumok tapadását.
 
Amikor a PETG-vel ellátott filmet a csupasz anyaggal összehasonlították, a baktériumok növekedése 75 százalékkal csökkent. A bevont műanyag erősebb és tartósabb lett, még ha mesterséges nyállal és különféle savas oldatokkal tesztelték is.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.