2019. 01. 17. - 10:40

Elterjedhetnek az öko-fogkefék?

Elterjedhetnek az öko-fogkefék?

Számos termékből lehet ma már kapni környezetbarát változatot, nem kivétel ez alól a fogkefe sem. Az öko-fogkefék kis változtatásnak tűnhetnek, de nagy különbséget eredményezhetnek.

A fogmosás régóta napi rutinfeladataink közé tartozik, s valószínűleg keveset foglalkozunk a fogkefénk jellemzőivel. Csupán bizonyos időközönként lecseréljük, lehetőleg olyanra, amellyel kellemes fogat mosni.bambusz_fogkefe_02
 
Napjainkban ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet kap a műanyag szennyezettség – már nem mindenhol adnak zacskót a boltban és a szívószálakat is fel kell váltani.
 
Világszerte a becslések szerint 3,6 milliárd műanyag fogkefe van használatban, egy átlagos ember 300-at fogyaszt el élete során.
 
Döbbenetes, de ezek 80 százaléka a tengerben köt ki, s komoly veszélybe sodorja az élővilágot.
 
Minden fogkefe lebomlása ezer évet vesz igénybe, vagyis ha a szennyezés így folytatódik, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.
 
Az egyetlen, biológiailag lebomló fogkefe természetes sörtékkel készül, sertés- vagy borjúszőrből. Ezek természetesen nem vegetáriánus-barátok, fogászok szerint keménynek és túlságosan súrolónak tűnhetnek a finom ínyen.
 
bambusz_fogkefe_01„Mivel a természetes sörték megtartják a nedvességet, sajnos baktériumoknak adnak helyet és rossz szag képződésére adnak lehetőséget” - figyelmeztetett dr. Mervyn Druian, a londoni Kozmetikai Fogászati Központ társalapítója. Így hát egészségügyi okokból kerülni kell őket.
 
A szakember szerint kompromisszumos megoldás a bambusszal készült fogkefe, amelynek sörtéi műanyagok, de a szára bambusz.
 
Mára többféle biológiailag lebomló fogkefe készült, olyan nejlon alkalmazásával, amely BPA-mentes – ez egy műanyag, melyet bizonyos termékekhez használnak és beszívódhatnak az italokba, potenciálisan egészségügyi kockázatoknak téve ki az embert.
 
Többek között magas vérnyomást, szívbetegséget és a gyermekeknél az agyi fejlődés csökkenését okozhatják.
 
Dr. Eddie Coyle fogorvos, a Bupa Dental Care klinikai vezetője elmondta: támogatja a bambusz fogkefék használatát, de érdemes a tisztántartásukra fokozottan figyelni.
 
„Ha befejeztük a fogmosást, öblítsük 30 másodpercen át a fogkefét, a megmaradt fogkrémet és ételmaradékot mindenképp ki kell öblíteni belőle. Meleg, nedves helyen, olyan tartóban, ahol van lehetősége bepállani, semmiképp se hagyjuk. Ez növeli a mikroorganizmusok növekedésének esélyét.”
 
Nincs rá egyértelmű szabály, milyen gyakran kell fogkefét cserélni – 1-4 havonta célszerű, de ez a használat sűrűségétől is függ.
 
A szakemberek szerint akkor érdemes a csere, amikor a sörték legörbülnek, elhajlanak.
 
Fotó: Save Some Green, The Pearly White Club
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.