2019. 02. 19. - 10:20

Ezeket ne hagyd ki a fog egészségéért

Ezeket ne hagyd ki a fog egészségéért

Amikor találkozunk egy emberrel, az első dolog, amit észreveszünk rajta, a mosolya – a fogak állapota rögtön megállapítható. Azért, hogy fogaink szépek legyenek, étkezésünkkel is sokat tehetünk.

A szép mosolyról nem csupán azzal tehetünk, hogy rendszeresen mossuk fogainkat és mindig időben ellenőriztetjük a fogainkat a fogásznál.
 
Ha megfelelően táplálkozunk, nincs okunk aggódni amiatt, hogy fogaink gyakori javításra szorulnak majd. Talán nem meglepő: sokat tehet a fogak romlásáról az, ami a hűtőnkben található. Bizonyos élelmiszerek nagymértékben növelik a fogszuvasodás esélyét.
 
Melyek azok viszont, amelyek inkább segítik a fogak egészségét?
 
A tejtermékek és a gyümölcs kifejezetten jók a fogakra
A tejtermékek és a gyümölcs kifejezetten jók a fogakra
 
1.Fogyasszunk tejtermékeket
 
A kalciummal teli dzsem, a tejtermékek, a joghurt, a tej igen javasoltak az egészséges és erős fogakért. Mi több, foszfort és fehérjét tartalmaznak, távol tartják a fogakat a szuvasodástól.
 
2.Együnk zöldségeket
 
A zöldségek, mint amilyen a spenót, zeller, sárgarépa, rostban gazdagok és megvan az a tulajdonságuk, hogy segítenek tisztítani a fogakat. Ösztönzik a nyáltermelődést, amely semlegesíti a szájban levő savakat, kalciumot és foszfátot biztosítanak a remineralizációhoz.
 
3.Fogyasszunk gyümölcsöket
 
A rostban gazdag, ropogós gyümölcsök, így az alma komoly vitamin- és ásványi anyag forrást jelent. Természetes tisztító és összehúzó tulajdonságokkal is bír. A körtének pedig kiváló sav-semlegesítő hatása van a fogfelületre nézve.
 
4.Szezámmag vagy szezám olaj
 
A fogak egészségének fokozásához ajánlott a dentális plakkok eltávolításában élen járó szezámmag vagy szezám olaj. Képes arra is, hogy eltávolítsa a streptococcus baktériumot a plakkokból és a nyálból egyaránt.
 
Hasznos a fogak egészségéért a szezámmag is
Hasznos a fogak egészségéért a szezámmag is
 
5.Igyunk zöld teát
 
Erős antioxidáns hatása miatt a zöld teát kimondottan javasolják a száj és a fogak egészségének fenntartásához.
 
Csökkenti a nyál savasságát, valamint a dentális plakkokat, megelőzve a fogszuvasodás kialakulását. Gyulladásellenes erővel bírnak, megelőzik a periodontális ínybetegséget.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.