2019. 02. 19. - 10:20
Ezeket ne hagyd ki a fog egészségéért
Amikor találkozunk egy emberrel, az első dolog, amit észreveszünk rajta, a mosolya – a fogak állapota rögtön megállapítható. Azért, hogy fogaink szépek legyenek, étkezésünkkel is sokat tehetünk.
A szép mosolyról nem csupán azzal tehetünk, hogy rendszeresen mossuk fogainkat és mindig időben ellenőriztetjük a fogainkat a fogásznál.
Ha megfelelően táplálkozunk, nincs okunk aggódni amiatt, hogy fogaink gyakori javításra szorulnak majd. Talán nem meglepő: sokat tehet a fogak romlásáról az, ami a hűtőnkben található. Bizonyos élelmiszerek nagymértékben növelik a fogszuvasodás esélyét.
Melyek azok viszont, amelyek inkább segítik a fogak egészségét?
A tejtermékek és a gyümölcs kifejezetten jók a fogakra
1.Fogyasszunk tejtermékeket
A kalciummal teli dzsem, a tejtermékek, a joghurt, a tej igen javasoltak az egészséges és erős fogakért. Mi több, foszfort és fehérjét tartalmaznak, távol tartják a fogakat a szuvasodástól.
2.Együnk zöldségeket
A zöldségek, mint amilyen a spenót, zeller, sárgarépa, rostban gazdagok és megvan az a tulajdonságuk, hogy segítenek tisztítani a fogakat. Ösztönzik a nyáltermelődést, amely semlegesíti a szájban levő savakat, kalciumot és foszfátot biztosítanak a remineralizációhoz.
3.Fogyasszunk gyümölcsöket
A rostban gazdag, ropogós gyümölcsök, így az alma komoly vitamin- és ásványi anyag forrást jelent. Természetes tisztító és összehúzó tulajdonságokkal is bír. A körtének pedig kiváló sav-semlegesítő hatása van a fogfelületre nézve.
4.Szezámmag vagy szezám olaj
A fogak egészségének fokozásához ajánlott a dentális plakkok eltávolításában élen járó szezámmag vagy szezám olaj. Képes arra is, hogy eltávolítsa a streptococcus baktériumot a plakkokból és a nyálból egyaránt.
Hasznos a fogak egészségéért a szezámmag is
5.Igyunk zöld teát
Erős antioxidáns hatása miatt a zöld teát kimondottan javasolják a száj és a fogak egészségének fenntartásához.
Csökkenti a nyál savasságát, valamint a dentális plakkokat, megelőzve a fogszuvasodás kialakulását. Gyulladásellenes erővel bírnak, megelőzik a periodontális ínybetegséget.
László Adrienn