2019. 02. 07. - 10:30

Ezt teszi a stressz a fogainkkal

Ezt teszi a stressz a fogainkkal

Különösen hangzik, de a fogak nemcsak attól lehetnek betegek, hogy nem figyelünk eléggé rájuk és ezért szuvassá válnak – a stressz számos száj- és fogbetegséget hozhat magával. Lássuk, melyek ezek.

A stressz számos módon képes negatívan hatni az emberi szervezetre. Egészségügyi problémákat vált ki és a fogak állapotát is befolyásolja: hozzájárul a fogcsikorgatáshoz, az ínybetegséghez, a szájszárazsághoz, fekélyeket és sebeket okozhat.  Rossz hatással van a száj egészségére és növeli a fogszuvasodás valószínűségét is.
 
Hogyan befolyásolja azonban a stressz a fogakat és a szánkat?
 
1.Fogcsikorgatás: a bruxizmusként is ismert állapot károsítja a fogakat és a fogzománcot, fejfájást válthat ki, valamint az állkapocs fájdalmát okozhatja. Mivel a fogcsikorgatás gyakran éjszaka történik, sokan nem is tudnak róla, hogy ilyen problémájuk van. A fogorvos éjjelre fogvédőt javasolhat, hogy a fogakat megóvjuk a károsodástól.
 
A stressz számos módon befolyásolja a fogak és a száj egészségét is
A stressz számos módon befolyásolja a fogak és a száj egészségét is
 
2.Ínybetegség: a stressz csökkenti az immunrendszer hatékonyságát és növeli a fertőzés esélyét a szájban – így akár ínybetegséget is okozhat.
 
3.Szájszárazság: magának a stressznek lehet mellékhatása a szájszárazság, emellett azonban a stressz- és a depresszió kezelésére szedett gyógyszerek is kiválthatják. A száj elsőszámú „védővonala” a baktériumokkal szemben a nyál, ezért kellő mennyiségű nyál nélkül megnő a fogszuvasodás, az ínybetegség és a fertőzés veszélye.
 
4.Fekélyek, sebek: a száj lágy szövetén található foltok ártalmatlanok, de sajnos elég fájdalmasak tudnak lenni. Általában elmúlnak maguktól 1-2 héten belül, de fogorvosunk felírhat öblítő- vagy egyéb jellegű gyógyszert.
 
5.Fogszuvasodás: az elhanyagolt fogápolás és egészségtelen életmód egyaránt okozhat  szájszárazságot és növeli a szuvasodás esélyét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.