2018. 12. 18. - 10:45

Fog gyökérkezeléshez fejlesztettek ki új tömést

Fog gyökérkezeléshez fejlesztettek ki új tömést

Új, terápiás gél feltalálásáról írnak kutatók egy tanulmányban: a gyökérkezelés során alkalmazandó gél nitrogén-monoxidot és az antibiotikumokat szabadít fel.

Lehetséges, hogy hamarosan vadonatúj gyökérkezelési módszert alkalmazhatnak a fogorvosok.
 
A PLoS One szaklapban kutatók egy olyan pilot tanulmányról írnak, amely egy új terápiás gél potenciális hatékonyságát emeli ki a gyökerek kezelésében. Ma jellemzően hagyományos véralvadásos technikával töltik ki gyökérkezelés után az üres csatornát.
 
A gél azonban nitrogén-monoxidot és antibiotikumokat szabadít fel a kezelt területre.
 
Kyounga Cheon orvos, az Alabamai Egyetem Birmingham Iskolai professzor-asszisztense, aki egyben a tanulmány szerzője is, felfedezte, hogy a nanomatrix géltöltet segíthet a regeneratív gyógyulásban, sokkal jobban, mint gyakran használt, általánosan alkalmazott véralvadék.
 
Új, géles módszer jöhet a fogak gyökérkezelésében
Új, géles módszer jöhet a fogak gyökérkezelésében
 
Az új nitrogén-monoxid töltet antibakteriális anyagokat szabadít fel, melyek hozzájárulnak a a fogbelső regenerálásához, valamint egyidejűleg kezelik a procedúra helyét.
 
„A gyökérkezelés egy igen gyakori fogorvosi technika, melyben a fertőzött fogbelsőt kiveszik a fogból – ha rendelkezünk egy bioaktív, terápiás töméssel, mely segít kezelni és gyógyítani a felületet, az jelentős előnyt eredményez a páciens és a fogorvos számára is mondta el Kyounga Cheon. – Nagyon bízunk abban, hogy az antibiotikumok és a nitrogén-monoxid segít változtatni azon, miként kezelik a gyökereket a jövőben” – tette hozzá a szakember.
 
Természetesen szükség lesz további tanulmányokra annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyire hatékony a gél tömés nagyobb minta, azaz több páciens esetében – s hogyan a legjobb integrálni az endodoncia, azaz a gyökérkezelés gyakorlatába.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.