2018. 12. 06. - 10:10

Fogaink idősebbnek tűnhetnek az arcunknál

Fogaink idősebbnek tűnhetnek az arcunknál

Bizonyos ételek és italok, valamint a stressz olyan hatással lehet a fogainkra, hogy azok lényegesen öregebbnek látszhatnak, mint az arcunk.

Sajnos, jelentős különbség lehet a fogaink megjelenése és az arcunk fiatalossága között. Minderre az amerikai Louis Atkinson is rájött, miután azzal szembesült: fogai alapján akár 64 esztendősnek is tűnhet, pedig valójában 54 éves.

A fogmosással és fogselymezéssel mindig alaposan tisztította fogait, de túlzásokba esett, ráadásul az ételekkel és italokkal, amelyeket fogyasztott, szintén rontott a fogak megjelenésén - írta meg a Daily Mail.

Ha valaki eléri a középkorúságot, kimerítőnek tűnhet lassítani az idő múlását. Ahogyan számos 50-es éveiben járó nő, Louis is egészséges életmódra váltott, naponta edzett, sőt arc- és testkezeléseken is részt vett.

Az elszíneződés, az egyenetlen élek és a gyulladt íny miatt öregebbnek tűnhetnek fogaink az arcunknál

Az elszíneződés, az egyenetlen élek és a gyulladt íny miatt öregebbnek tűnhetnek fogaink az arcunknál

Fogai azonban az alapos ápolás ellenére is elszíneződöttek, szürkés-sárgák voltak, csúnya barna foltokkal az íny mentén. Lassan úgy érezte, hogy ha kinyitja a száját, jelentősen rontja a megjelenését, sőt egy évtizeddel idősebbnek látszik.

A hölgy elhatározta: szán időt és pénzt arra, hogy rendbetegyék a mosolyát. A fogorvosnál meglepő dologgal szembesült: a szakorvos közölte vele, hogy a szája valóban lényegesen gyorsabban öregszik, mint ő maga. Fogai durva szélűek, elszíneződöttek voltak, akár egy 64 évesé - írta a Daily Mail.

Kiderült, hogy a túlbuzgó fogmosása és fogselymezése gyulladt ínyhez vezetett, amely korrozív baktériumoknak adott helyet, a plakk-képződés 46 százalékos volt Louis szájában. Aktív ínybetegséget állapítottak meg nála, vagyis annak is fennállt a veszélye, hogy elveszíti a fogait. Mindehhez hozzájárult az éjszakai fogcsikorgatás, azaz a bruxizmus is.

Az egyenetlen fogszélek annak az eredményei is lehetnek, hogy életünk során sokáig rágtuk vagy rágjuk a körmünket, illetve foggal szakítunk el ragasztószalagot vagy bármi mást.

A dentális öregedési folyamatot ugyanakkor a cukormentes rágó egész napos rágásával is serkenthetjük. A rövidebb rágógumi-fogyasztásos időszakok jót tesznek a fogaknak, mert ösztönzik a nyálképződést és ezzel a tisztítást, valamint az áll izmait is erősítik. Egész nap azonban nem előnyös rágógumit használni.

A fogzománcot megviseli az is, ha nagyobb mennyiségű savas ételt fogyasztunk: hozzájárul a dologhoz a sok gyümölcs, a salátaöntet, a diétás kóla,  illetve az üdítőkben levő buborékok foszforsavval, almasavval, citrom- és borkősavval rongálják a fogzománcot. Ilyen a fehérbor és a Prosecco is. A vörösbor beszínezi a fogakat.

A fogak „fiatalítása” érdekében tehát érdemes odafigyelni a fenti problémákra és kezeltetni azokat, valamint tisztában lenni azzal, hogy a savakat mindig fontos időben eltávolítani a fogakról - fogmosás segítségével.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.