2019. 03. 28. - 10:55

Fogat véd a fogszabályzó rögzítő ragasztója

Fogat véd a fogszabályzó rögzítő ragasztója

A fog felületét védelmező fogszabályzó rögzítő ragasztót fejlesztett ki a londoni Queen Mary Egyetem kutatócsoportja.

Előnyös újdonsággal rukkolt elő a londoni Queen Mary Egyetem kutatócsoportja: olyan fogszabályozó rögzítő ragasztót fejlesztettek ki, mely a szabályozó körül védi a fogat a szuvasodástól.
 
A problémát gyakran fehér folt-károsodásnak nevezik, amely a fogszabályozót viselő emberek közel 70 százalékát érinti egy 2015-ös meta-elemzés szerint.
 
A problematikus részek a tartóelemek szélei körül találhatók, ahol a plakk felgyűlik. A drótok és a szabályozó miatt ezeken a helyeken nehéz tisztítani a fogakat.
 
A fogszabályozót viselők profitálhatnak az új ragasztóból
A fogszabályozót viselők profitálhatnak az új ragasztóból
 
Ez számos páciensnél eredményez szép és egyenes, ugyanakkor foltos fogakat, mely szintén  gátolhatja őket abban, hogy gondtalanul mosolyogjanak és rossz hatással lehet önbizalmukra. Az elszíneződés csak hónapok, sokszor évek alatt tűnik el.
 
Az új, bioaktív ragasztó eltér a jelenleg használt anyagoktól, folyamatosan bocsát ki fluoridot, kalcium és foszfát folyamatos felszabadításával ún. fluorapatitot képez. A fluorapatit remineralizálja a szomszédos fogfelületeket és csökkenti a plakkképződést az ortodontikus konzol körül, csökkentve a kezdeti bomlás kockázatát, mint a króm felületet a fogzománcon.
 
Robert Hill professzor a londoni Queen Mary egyetemről elmondta: ez egy igen jelentős áttörés, melyből mindenki előnyt kovácsolhat, ha fogszabályzót visel.
 
„A kutatás, melyet vállaltunk, az általunk kifejlesztett BioMin Technológia kiterjesztése, miután megalkottuk a BioMin F fogkrémet. Az újonnan kifejlesztett ragasztó megakadályozza a csúnya fehér foltok kialakulását a fogszabályzó körül.”
 
A fogszabályozók igen népszerűek, több mint 200 ezer gyermek és felnőtt alkalmazza Anglia és Wales területén. Lehetővé teszik viselőjük számára, hogy vonzó és magabiztos mosollyal járjon, megfelelően tudjon harapni és kényelmesebben enni, hatékonyabban ápolhassa a fogait.
 
Robert Hill professzor elmondta: az új, speciális ragasztó jóval kevesebb nátriumot tartalmaz, mint amit a BioMin F fogkrémekben alkalmaztak.
 
Legutóbbi kutatásaik szerint a ragasztó védő fluorapatitot képez – mely a fog ásványi fluoridjával analóg – a fogszabályzó körül. Bíznak benne, hogy 2 éven belül kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd a termék.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.