2018. 06. 21. - 10:15

Fogegészség: a 3-6 éves gyerekeknél a legjellemzőbb a különbség

Fogegészség: a 3-6 éves gyerekeknél a legjellemzőbb a különbség

A fogak egészségét tekintve a leginkább a 3-6 éves korosztályban figyelhetők meg egyenlőtlenségek – áll a Sahlgrenska Akadémia elemzésében. A hátrányos helyzetű családokban már az óvodások is veszélyeztetettek.

Jelentős különbségek vannak a fogak egészsége szempontjából a kisgyermekek között - attól függően, hány évesek és milyen környezetben élnek – derítette ki a Sahlgrenska Akadémia.
 
Elemzésük szerint a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű családokban az óvodásoknak több mint négyszer nagyobb az esélyük a fogszuvasodás kialakulására, összehasonlítva őket a velük egykorú, de jobb körülmények között élőkkel.
 
„A legtöbb gyereknek egészségesek a fogai, ám van egy nagyobb csoport, amelynek tagjai többször is megjelennek a fogorvosi rendelőkben, s igen sok fogszuvasodás jellemzi őket” – mondta el Ann-Catrin André Kramer, fogászati szakember és dentálhigiénikus.
 
Idejekorán gondoskodni kell a fogak megfelelő ápolásáról
Idejekorán gondoskodni kell a fogak megfelelő ápolásáról
 
Tanulmánya során a szakértő 300.988 egyén fogászati egészségét vizsgálta, 3-19 éves kor között a Västra Götaland svéd régióban. Az analízis a svéd kötegészségügyi fogorvosi szolgálat, valamint a magán fogorvosi rendelők adatait is tartalmazta, ahogy a svéd statisztikákat is a háztartások pénzügyi és képzettségi helyzetéről.
 
A kutatás megerősítette, hogy általánosságban Svédországban jók a gyermekek és a fiatalok fogai – annak ellenére azonban, hogy a kormány ingyenes fogorvosi ellátást biztosít nekik évtizedek óta, nagyfokú eltérések vannak a fogászati ​​egészség terén.
 
A vidéki, mezőgazdasági területeken élők körében például alacsonyabb a fogszuvasodás esélye, mint kortársaiknak a városban. A nemeket illetően is vannak különbségek.
 
„Érdekes volt megállapítani, hogy a lányoknál kevésbé jellemző a fogszuvasodás, mint a fiúknál a serdülőkorban,míg ezen időszakot megelőzően éppen fordítva van” – mondta el Ann-Catrin André Kramer.
 
A szakember szerint az a kérdés, hogy vajon ez a minta köthetőe- az étrendjükhöz és higiéniai szokásaikhoz, vagy valamilyen biológiai különbségről van szó.
 
A dolog további kutatást érdemel.
 
A 7-9 éves gyermekek 10 százalékánál a tanulmány szerint fogszuvasodás volt tapasztalható az állandó fogakban, az idősebb tizenévesek kétharmadánál pedig már jellemző volt a szuvasodás és a tömések jelenléte.
 
Az eredmények arról árulkodnak, hogy a korlátozott szocioökonómiai erőforrásokkal rendelkező családokban nagyobb volt a szuvasodás jelenléte. Ez különösen igaz volt az óvodáskorúakra.
 
A gyerekek között különösen óvodáskorban voltak nagy különbségek a fogak egészségét illetően
 
A gyerekek között különösen óvodáskorban voltak nagy különbségek a fogak egészségét illetően
 
Egy kisebb méretű tanulmány az óvodás éveket is közelebbről vizsgálta.
 
Eszerint azok a gyermekek, akiknek már 3 évesen is volt szuvasodásuk, lényegesen többet „szereztek be”, mire 6 évesek lettek, összehasonlítva őket azokkal, akik a tanulmány kezdetén sem rendelkeztek szuvas fogakkal.
 
Csak a gyerekek felénél nem volt megfigyelhető fogszuvasodás, mielőtt elérték 6. életévüket.
 
„A helyzet igencsak figyelemfelkeltő mind a páciensekre, mint pedig a fogorvosokra nézve – meg kell fontolnunk, hogyan érjük el azt a korcsoportot, akiknek leginkább szükségük lenne kezelésre” – fogalmazott a szakember, aki szerint a szakmaközi erőfeszítések segítenének abban, hogy kevesebb legyen a fogszuvasodással küzdő fiatal.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.