2019. 03. 14. - 11:00

Gyors csontvesztéshez vezet a fogaknál egy fehérje hiánya

Gyors csontvesztéshez vezet a fogaknál egy fehérje hiánya

Egy, a gyulladások ellenőrzés alatt tartása szempontjából kritikus fontosságú fehérje hiánya gyors és súlyos csontvesztést eredményezhet – mutatta ki a Buffalo-i Egyetem tanulmánya.

Komoly csontvesztéshez vezethet egy kritikus fontosságú fehérje hiánya a fogak kapcsán  is – hívta fel a figyelmet az amerikai Buffalo-i Egyetem új tanulmánya.
 
Rámutatott, hogy egy, a gyulladáskontrollért felelős fehérje hiányában súlyos és igen gyors csontvesztésre lehet számítani.
 
A tanulmányból kiderült, hogy amikor egészséges egerekből eltávolították a trisztetraprolin fehérje (TTP) előállításához szükséges gént, az állatok csontjai jóval idősebb rágcsálókéra kezdtek hasonlítani.
 
Kilenc hónapon belül az adott génnel nem rendelkező egereknél közel 20 százalékos csontvesztés volt megfigyelhető. Az eredmények azonban azt is kimutatták, hogy a TTP-nek való túlzott mértékű kitettség az állatokban 13 százalékkal csökkentette a csont anyagcserét a nem befolyásolt egerekhez képest.
 
Különösen időskorban kell odafigyelni a csontok sűrűségére
Különösen időskorban kell odafigyelni a csontok sűrűségére
 
A Journal of Dental Research szaklapban publikált tanulmány az első, mely a TTP fehérje csontokra gyakorolt befolyását tesztelte állati modellben.
 
A gyulladás az immunrendszernél szükségszerű reakció, hogy megvédje a testet a sérüléstől vagy fertőzéstől, ám ha kontrollálatlan marad, az a csont károsodásához, valamint a csontképződés megelőzéséhez vezet.
 
Míg a TTP-ről ismert, hogy jelentős szerepet játszik a gyulladás szabályozásában, termelődése az életkorral lelassul.
 
A kutatási eredmények jelentős mértékben befolyásolhatják a csontegészség fenntartását, kezelését, a csontritkulás és a periodontitis megelőzését az idősek körében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.