2018. 12. 13. - 11:15

Hogyan tartósítsuk a fogak egészségét?

Hogyan tartósítsuk a fogak egészségét?

A fogak megfelelő állapota általános egészségünk szempontjából is nagyon fontos – nem beszélve arról, hogy lényegesen jobb benyomást keltünk szép fogakkal. Három szabályt érdemes betartanunk, fogaink egészségét hosszútávon fenn szeretnénk tartani.

Mivel a fogak egészsége a teljes szervezetre kihat, cseppet sem mindegy, mennyi időt és energiát fektetünk jó állapotuk megőrzésébe.
 
A szép és egészséges fogakkal jó benyomást teszünk az emberekre, nem kell a rossz lehelet miatt aggódnunk és általános egészségünket is fenntarthatjuk.
 
Az alábbi három szabályt azonban tartsuk észben.
 
1.Ne mossuk túl fogainkat!
 
Alapvető dolog, hogy naponta legalább kétszer fogat kell mosni. Túlzásokba viszont nem szabad esni és az sem előnyös, ha egy alkalommal 2 percnél több ideig mossuk a fogainkat. Ha ugyanis túl sok ideig dörzsölgetjük őket, károsíthatjuk a fogzománcot. Ezzel a fogak gyökerét fokozott érzékenységnek tesszük ki.
 
A fogak megfelelő ápolása érdekében a fogmosásra és az étrendre sem árt odafigyelni
A fogak megfelelő ápolása érdekében a fogmosásra és az étrendre sem árt odafigyelni
 
Fontos: mindig használjunk fluoridos fogkrémet.
 
2.Figyeljünk oda az étrendünkre
 
Amit megeszünk, az természetesen a fogainkra is kihat. Bizonyos étel-összetevők kikezdhetik a fogzománcot, vagy érzékenyebbé teszik a szuvasodásra. Nem árt visszafogni vagy teljesen megszüntetni az üdítő, gyümölcslé, sportital fogyasztást, ezek ugyanis nagy mennyiségű savat és cukrot tartalmaznak.
 
Nemcsak a zománcot károsíthatják, foltokat okoznak és szuvasodást váltanak ki. Ha ezen italok fogyasztását limitáljuk, jó eséllyel megelőzzük a fogproblémákat.
 
A savas ételekkel hasonló a helyzet – mértékkel együk ezeket a fogaink védelme érdekében. A savanyúság, a paradicsomos termékek, az alkohol, kávé és áfonya is ebbe a kategóriába tartozik.
 
3.Kezdjük korán a fogápolást
 
A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni. Az emberek hajlamosak arra, hogy csak idősebb korban koncentráljanak a fokozott fogtisztításra és gyakran ellenőriztessék fogaikat a fogásznál - pedig már gyerekkorban érdemes elkezdeni azt.
 
Arra sem árt odafigyelni, hogy bizonyos dolgok komolyan befolyásolhatják egy gyermek fogainak állapotát: így például a túl sokáig történő szoptatás. A baba esélye ugyanis 2,4-szer nagyobb a szuvasodások kialakulására, ha 2 éven át szoptatják – áll egy tanulmányban.
 
A fogorvos rendszeres látogatása pedig nemcsak azért előnyös, mert időben kiderül, ha gond van a fogainkkal. A szakember hasznos utasításokat adhat a helyes fogápolást illetően is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.