2018. 07. 24. - 10:15

Íme a fogfehérítés biztonságos és hatékony módja

Íme a fogfehérítés biztonságos és hatékony módja

A tökéletes mosoly napjainkban egyre fontosabbá vált – különösen, hogy az emberek többsége használja a közösségi médiát és posztol magáról fényképeket. Sokan tennének a fehérebb fogakért, melynek most kutatók rájöttek a nyitjára.

A szép, fehér fogak igen sokat javítanak az ember megjelenésén. Harmonikusabbá teszik az összképet. Ha valaki világosítani szeretne a fogai árnyalatán, ma már vény nélkül kapható különféle termékekkel is próbálkozhat, de a fogorvoshoz is elmehet szakszerű kezelésért.
 
A kezelés mindkét módja árthat azonban a fogaknak.
 
Az ACS Biomaterials Science & Engineering szaklapban közölt cikk szerint a kutatók most kifejlesztettek egy új, kevésbé káros módszert.
 
Mint ismert, a fogak külső felülete könnyen elszíneződhet csupán amiatt, hogy különféle italokat fogyasztunk – például kávét, teát vagy vörösbort. Ennek eredményeképpen számos ember fordul nem túl jelentős beavatkozást igénylő fogfehérítő technikákhoz.
 
fogakszaj_nagy_vagott
 
Jelenleg a leggyakoribb fehérítőszer a hidrogén-peroxid, amely elektronokat von el a pigment molekuláktól – utóbbiak okozzák az elszíneződést. A folyamat pedig felgyorsítható, ha kék fénynek teszik ki a fogakat.
 
A hidrogén-peroxid magas koncentrációban lebonthatja a fogzománcot, érzékenységet vagy sejthalált okozva.
 
Ezért Xiaolei Wang, Lan Liao és kollégáik arra voltak kíváncsiak, biztonságos lehet-e egy másik, kék fény által aktiválható összetevő, amely ugyanúgy hatékony alternatíva.
 
A csapat módosította a titán-dioxid nanorészecskéket polidopaminnal, így ezek kék fénnyel aktiválhatóak voltak. A koncepció-bizonyítás során a nano-részecskéket egyenletesen vonták be a fogfelületen és kék fénnyel sugározták be.
 
A kezelést követően 4 órán belül a fogfehérítés szintje olyan lett, mint amit korábban a hidrogén-peroxid alapú szerekkel értek el. A kutatócsoport szerint nincs jelentős zománckárosodás a fogak felületén, a kezelés pedig lényegesen kevésbé citotoxikus, mint a hidrogén-peroxid.
 
Ráadásul a nanorészecskés terápia antibakteriális aktivitást mutatott bizonyos baktériumokkal szemben – vagyis a fogfehérítés ezen módja dupla előnyökkel jár.
 
B.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.