2018. 10. 16. - 09:48

Ínybetegség: idősebbeknél számos rákot okozhat

Ínybetegség: idősebbeknél számos rákot okozhat

Nem árt fényt deríteni az ínybetegségre: annak ugyanis komoly következményei lehetnek, különösen a menopauzán átesett nőknél – nyelőcső-, mell- és tüdőrák is lehet belőle.

Többféle rák alakulhat ki abból, ha valakinek ínybetegsége van és nem kezelteti. Egy tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy az idősebb embereknél – különösen, ha változókorban levő hölgyekről van szó – számos ráktípus köthető az íny megbetegedéséhez, még akkor is, ha az illető nem dohányzott soha.
 
Ha valaki periodontális betegséggel küzd, a tanulmány szerint 14 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki nála bármilyen daganatos megbetegedés – a legnagyobb valószínűséggel azonban nyelőcsőrák, amelyről kiderült: háromszor akkora az esélye az ínybetegséggel küzdők körében, mint azoknál, akiknél nincs jelen az ínyprobléma.
 
Az idősebb nőknek különösen figyelni kell az ínybetegségre - rákot okozhat
Az idősebb nőknek különösen figyelni kell az ínybetegségre - rákot okozhat
 
Mi több, az ínybetegség összefüggésben van a tüdőrák magasabb kockázatával, de az epehólyagrák, a melanoma és az emlőrák esélye is igen jelentős.
 
„Felfedezéseink új célokat adnak a rák megelőzésében - a szájhigiénés és a fogágybetegségek kezelésére és megelőzésére” – mondta el Jean Wactawski-Wende vezető kutató, a Buffalo-i New York-i Állami Egyetem közegészségügyi és egészségügyi szakmai dékánja.
 
A tanulmány során kiderült, azok a nők, ínybetegséggel rendelkeznek és még dohányoznak is, a legmagasabb mértékben vannak kitéve a mellrák, a tüdőrák és az epehólyagrák kockázatának.
 
Azok esetében, akik nem cigarettáztak, de van ínybetegségük, más rákok esélye nagyobb, így például a melanomáé tűnt a legmagasabbnak – áll a tanulmányban.
 
S noha az ínybetegséget korábban a szívbetegséggel hozták összefüggésbe, a pontos oka nem ismert annak, miért is nő a rák kockázata – mondta Wactawski-Wende. A kutató felvetette, hogy az ínybetegség akár az általános egészség markere is lehet.
 
Van ugyanis esély arra, hogy lokális és szisztémás gyulladás alakuljon ki a szájban levő baktériumoktól, melyek más helyekre is eljutnak a nyelés és belélegzés által, ahogyan az is lehetséges, hogy bejutnak a véráramba a száj szövetein át.
 
A 66 ezer, 54 és 86 év közötti nő bevonásával készült tanulmány ugyan nem nevezhető ok-okozati bizonyítéknak arra nézve, hogy az ínybetegség okozza a rákot – de talált összefüggést.
 
Egy biztos, a rossz szájhigiénia számos súlyos állapot kiváltója lehet, ezért oda kell figyelnünk egészségünkre.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.