2019. 01. 22. - 11:20

Magas vérnyomással fenyegeti a nőket a fogvesztés

Magas vérnyomással fenyegeti a nőket a fogvesztés

Kutatók szerint azok a hölgyek, akik már túlvannak a menopauzán és fogvesztéssel szembesülnek, jobban ki vannak téve a magas vérnyomás kockázatának is.

Magas vérnyomással járhat a fogak fokozott hiánya a változó koron átesett nőknél. Egy új tanulmány, melyet az American Journal of Hypertension közölt, rámutatott: azok a hölgyek, akik már túlvannak a menopauzán és több fogat elveszítettek, magas vérnyomással is szembenézhetnek.
 
Számos tanulmány sugallta korábban, hogy van összefüggés a periodontális betegség, fogvesztés, valamint a magas vérnyomás között – ám a kapcsolat nem volt egyértelmű.
 
Összesen 36.692 menopauzán átesett hölgy volt az alany, akik egy női egészséget vizsgáló, megfigyeléses tanulmány részei voltak Amerikában – évente követték nyomon egészségüket, attól kezdve, hogy kezdeti periodontális betegség derült ki náluk, 1998-tól 2015-ig, amikoris a magas vérnyomást diagnosztizálták.
 
Magas vérnyomást okozhat a fogak elvesztése
Magas vérnyomást okozhat a fogak elvesztése
 
A vizsgálat pozitív összefüggést mutatott a fogmennyiség és a magas vérnyomás kockázata között a menopauza utáni időszakban levő nők körében.
 
Egészen pontosan 20 százalékkal volt nagyobb esélyük arra, hogy a probléma kialakuljon náluk, mint másoknál. Az összefüggés különösen erős volt a fiatal nők és azok esetében, akik alacsony testtömeg-indexszel rendelkeztek.
 
Hogy mi lehet az ok, arról több magyarázat is született.
 
Az egyik szerint valószínű, hogy amikor az emberek elveszítik a fogaikat, megváltoztathatják étrendjüket, lágyabb és feldolgozottabb élelmiszerekre váltanak. Ezek a változtatások kiválthatják a magas vérnyomás kockázatát. 
 
A kutatók szerint azok körében, akik a fogvesztés veszélyének vannak kitéve, megelőző jellegű lehet a fogászati higiénia javítása – ahogyan az is, ha a vérnyomást rendszeresen ellenőriztetik, előnyösen változtatják étrendjüket, fizikai aktivitásukat növelik, a testsúlyukat viszont csökkentik.
 
A felfedezések azt mutatják, hogy a fogvesztés komoly vészjelzés a magas vérnyomás kockázatának növekedéséről.
 
Jean Wactawski-Wende, a tanulmány vezető szerzője elmondta: fontos tényező lehet a fogvesztés a magas vérnyomás kialakulásában. A további kutatások segíthetnek meghatározni az emögött megbúvó mechanizmust.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.